Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Πατούλης VS Σκουρλέτη: Να σταματήσει δηλώσεις, διαρροές & να ανακοινώσει το ν/σ

Πατούλης VS Σκουρλέτη: Να σταματήσει δηλώσεις, διαρροές & να ανακοινώσει το ν/σ

Αιχμηρή απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη χαρακτήρισε ακατανόητο το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για δίμηνη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη 1», δίνει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης: «Ακατανόητή είναι η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, ότι προηγήθηκε πολύμηνη και επαρκής διαβούλευση», τονίζει χαρακτηριστικά. Και εξηγεί: «Δε νοείται διαβούλευση αν δεν έχουμε στα χέρια μας ένα επίσημο σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαλόγου στα Δημοτικά μας Συμβούλια, στα Δ.Σ. των ΠΕΔ και των Περιφερειών, αλλά και σε Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ». Παράλληλα ο κ. Πατούλης τονίζει ότι η ΚΕΔΕ «αναμένει, έστω και τώρα, ένα επίσημο κείμενο με τις θέσεις της Κυβέρνησης», ζητώντας να σταματήσουν οι επιλεκτικές διαρροές και οι κουτοπονηριές: «Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι αντιδημοκρατική και θα μας έχει απέναντι. Αναμένουμε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, έστω και την ύστατη στιγμή, να μας παρουσιάσει τις θέσεις του στο κοινό μας συνέδριο ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ προκειμένου για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός δίμηνος διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση», καταλήγει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την Αυτοδιοίκηση όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που πρόκειται να καταθέσει στο επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών;

Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά στο aftodioikisi.gr που κλείνει 10 χρόνια ζωής. Εύχομαι να συνεχίσει και για άλλα πολλά χρόνια να προσφέρει, στην Αυτοδιοίκηση και στην ενημέρωση γενικότερα, αντικειμενική πληροφόρηση και να αναδεικνύει σημαντικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα είναι σημαντικό οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα και με έγκυρο τρόπο.

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια….Πείτε μας για τις «κόκκινες» γραμμές…

Θέλω καταρχήν να τονίσω ότι εδώ κι ένα χρόνο για νομοσχέδιο ακούμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε. Επιπλέον, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα μας δοθεί προς διαβούλευση πριν το Πάσχα το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη, αυτό τελικά δεν έγινε. Η Αυτοδιοίκηση όμως και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν μπορούν να εξαρτούν το μέλλον τους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα βιάζεται και η Κυβέρνηση καθυστερεί. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο να συνεχιστεί.

Η πρώτη λοιπόν «κόκκινη γραμμή» για μας είναι ο χρόνος. Και την έχουμε ήδη υπερβεί.

Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Εμείς ως ΚΕΔΕ μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση, που θα καταστήσει την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση ως νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. Με τους Δήμους λειτουργικά αυτόνομους και οικονομικά ανεξάρτητους. Με τις τοπικές κοινωνίες να έχουν τον πρώτο λόγο για όσα τις αφορούν. Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων , πόρων κι ευθυνών, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο.

Τέλος, για μας «κόκκινη γραμμή» αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θεωρούμε ότι το εκλογικό σύστημα δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Για να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό, αναγκαία προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί πρώτα η αλλαγή και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Και μετά να συζητήσουμε για το εκλογικό σύστημα. Αυτή η θέση αποτελεί άλλωστε και απόφαση των δύο τελευταίων συνεδρίων μας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει επεξεργασμένες θέσεις για το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης, που υποστηρίζετε ότι πρέπει να γίνει;

Η Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία του διαλόγου που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, με αφορμή την αλλαγή του Καλλικράτη. Στη διαδικασία αυτή είχαμε καταθέσει επανειλημμένα τις απόψεις μας, σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας των επιτροπών που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, διαμορφώσαμε και μορφοποιήσαμε από τον Οκτώβριο του 2016 , μετά τη διεξαγωγή του ειδικού θεματικού συνεδρίου του Βόλου, συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν τόσο το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, όσο και το εκλογικό σύστημα. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου του Βόλου παραδόθηκαν αμέσως και στην Κυβέρνηση ενώ παράλληλα, οι θέσεις μας αυτές από τότε έχουν επικαιροποιηθεί και ψηφισθεί κι από τα δύο τακτικά μας συνέδρια. Της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2016 και των Ιωαννίνων, το Δεκέμβριο του 2017. Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεσθε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε έναν ολοκληρωμένο διάλογο , από τη στιγμή που θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να προχωρήσετε στη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος;

Για πρώτη φορά διεξάγεται ένα κοινό Συνέδριο μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, που στόχο έχει αφενός να αναδείξει την ενότητα του αυτοδιοικητικού μετώπου. Αφετέρου, να διαμορφώσουμε την κοινή μας πρόταση για την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση της χώρας. Θέλω να στείλω ένα πολύ καθαρό μήνυμα , ότι Δήμοι και Περιφέρειες ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στη συγκρότηση ενός ισχυρού κι ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου, που θα διεκδικήσει με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις, έχοντας τη στήριξη των τοπικών μας κοινωνιών, την προώθηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης. Μιας Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα δίνει προτεραιότητα στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Από τη στιγμή όμως που η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, δεν θα ήταν σκόπιμο να αναβάλλεται για μερικές μέρες τη διεξαγωγή του Συνεδρίου;

Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, η Ελλάδα βιάζεται, η Αυτοδιοίκηση βιάζεται, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο. Εμείς , ως αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας μας. Αυτοί που στο τέλος θα εκτεθούν, είναι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να υποτάσσουν στο κομματικό τους συμφέρον, το εθνικό συμφέρον. Τους λέω ότι ματαιοπονούν αν πιστεύουν ότι θα ανατρέψουν τον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό, «κρύβοντας» μέχρι την τελευταία στιγμή ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο υπό διαμόρφωση κι επεξεργασία. Με «κουτοπονηριές» κι επιλεκτικές διαρροές ούτε σοβαρός διάλογος μπορεί να γίνει, ούτε η χώρα να πάει μπροστά.

Τελικά, τι είναι αυτό που ζητάτε από την Κυβέρνηση;

Από την Κυβέρνηση ζητούμε καταρχήν να μας δοθεί άμεσα το προσχέδιο του νομοσχεδίου, προκειμένου να ενημερωθούμε και να αποφασίσουμε πάνω στο περιεχόμενό του τα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η Κ.Ε.Δ.Ε.. Καθώς και να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης , πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή, τουλάχιστον δύο μηνών.

Με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει ακατανόητο το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για δίμηνη διαβούλευση του σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι έχει προηγηθεί πολύμηνη συζήτηση επ’ αυτού. Τι απαντάτε;

Ακατανόητή είναι η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, ότι προηγήθηκε πολύμηνη και επαρκής διαβούλευση.

Ουδέποτε η ΚΕΔΕ είχε πολιτικό κείμενο ή σχέδιο που να παρουσιάζει με συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις τις θέσεις της κυβέρνησης για τη Μεταρρύθμιση και την Αποκέντρωση Πόρων και Αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.

Αναμένουμε, έστω και τώρα, ένα επίσημο κείμενο με τις θέσεις της Κυβέρνησης. Η τακτική των διαρροών που έχει επιλέξει είναι μια διαδικασία αναχρονιστική και δεν αρμόζει σε θεσμικούς φορείς που εκφράζουν και εκπροσωπούν τους πολίτες.

Δε νοείται διαβούλευση αν δεν έχουμε στα χέρια μας ένα επίσημο σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαλόγου στα Δημοτικά μας Συμβούλια, στα Δ.Σ. των ΠΕΔ και των Περιφερειών, αλλά και σε Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι αντιδημοκρατική και θα μας έχει απέναντι. Αναμένουμε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, έστω και την ύστατη στιγμή, να μας παρουσιάσει τις θέσεις του στο κοινό μας συνέδριο ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ προκειμένου για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός δίμηνος διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ: Ερχεται νέα προκήρυξη για 220 θέσεις με διάρκεια συμβάσεων 6 ετών

Ετοιμη είναι όπως φαίνεται η νέα προκήρυξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για 220 προσλήψεις υπαλλήλων που θα τοποθέτηθούν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη