888 ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Τα βαλκάνια αποτελούν εδώ και αιώνες ένα καζάνι που βράζει, στα νότια της Ευρώπης, γεωγραφικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι μεταξύ δύσης και ανατολής, αποτελούμενο από έθνη που μοιάζουν αλλά και διφέρουν τόσο πολύ ώστε να δημιουργείται πολεμικό κλίμα μεταξύ τους. Συχνά πυκνά εμφανίζονται εθνισκιστικοί κύκλοι να αναζωπυρώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις εξωτερικές σχέσεις των χωρών αλλά και των διεθνών οργανισμών. Άλλοτε στα όρια της γραφικότητας, όπως οι αποκαλόυμενοι Τσάμηδες, άλλοτε παρακινούμενοι από την κρατική προπαγάνδα γείτονας χώρας, μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, και άλλοτε οπαδοί της νέας τάξης πραγμάτων, έρχονται να θολώσουν τα νερά των Βαλκανίων.

Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά. Ποιοί είναι οι Τσάμηδες, ποιά είναι η Τσαμουριά και ποιοί είναι αυτοί που θέλουν ζεστάνουν το κρύο φαγητό του αλβανικού σωβινισμού. Σύμφωνα με τους Αλβανούς, Τσαμουριά είναι η Θεσπρωτία και Τσάμηδες οι (εξισλαμισμένοι) κάτοικοί της. Οι Αλβανοί της Ηπείρου, σύμφωνα με ένα άλλο ορισμό της λέξης «Τσάμηδες» είχαν ως κέντρα τους Φιλιάτες, το Μαργαρίτι, την Παραμυθιά και την Ηγουμενίτσα.Οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά έρχονται να προστεθούν στις ήδη γελοίες παρεμβάσεις της (τσάμικης μειονότητας). Οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα είχαν νοήμα να αναφέρονται και να να σχολιαστούν, εαν δεν ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της αλβανικής κυβέρνησης να συσχετίσει την Βόρεια Ήπειρο με την Τσαμουριά, τις διεκδικήσεις και την οριοθέτηση ΑΟΖ,  ποινικά ζητήματα Αλβανών κακοποιών στην Ελλάδα και ένα σύνολο αιτημάτων και διεκδικήσεων του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή μία κυβέρνηση που θέλει να βλέπει στην Ευρώπη και όχι στα βάθη της Ανατολής, θα καταδίκαζε την πορεία στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς και θα εχθρευότανε τέτοιες πρακτικές ως εθνικιστικές. Αντιθέτως η κατά τα άλλα σοσιαλιστική κυβέρνηση Έντι Ράμα ( Partia Socialiste e Shqipërisë‎) ρίχνει λάδι στην φωτιά αναβιώνοντας τις  πρακτικές του Ενβέρ Χότζα, μη αφήνοντας να εισέλθουν στην χώρα Έλληνες ομογενείς.

Η ευρωπαϊκή πρακτική της Αλβανίας, βρίσκει σύμμαχο την ελληνική κυβέρνηση, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, κάτι που φάινεται να μην εκτιμάνε οι εθνικιστικοί κύκλοι του υπουργείου εξωτερικων της Αλβανίας. Στοιχείο ακόμα αξιοπρόσεκτο που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας είναι οτι οι οργανώσεις των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα δεν καταδίκασαν τα περιστατικά και την παραποίση της ιστορίας, αφήνοντας να εννοηθεί οτι τα θεωρούν λογικά. Ο Μάρκος Μπότσαρης εμφανίζεται ως Αλβανός οπλαρχηγός πού πολέμησε, όμως για την ελληνική επανάσταση, σε αντίθεση με τους Σπύρο Σπυρομήλιο και Θύμιο Λώλη που παρουσιάζονται ως Έλληνες εξτρεμιστές ενάντια στους Αλβανούς μολονότι ήταν γηγενείς κάτοικοι της περιοχής, γεγονός που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ούτε οι ίδιοι, αγνοώντας απτά ιστορικά στοιχεία όπως το  Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που υπογράφτηκε το 1914.

Οι αποκαλόυμενοι ως Τσάμηδες είναι αυτοί που οι παππούδες τους συνεργάστηκαν με τον Άξονα και συμμετείχαν με τους Ιταλούς σε φασιστικά αποσπάσματα σκοτώνοντας εκατοντάδες Έλληνες καίγοντας χωριά και βεβηλώνοντας την ελληνοχριστιανική παράδοση της Θεσπρωτίας, κυρίως της περιοχής του Μαργαριταριόυ και της Παραμυθιάς αλλά και περιοχές των Ιωαννίνων. Ιστορικά αναφέρεται το διάστημα 29 Ιουλίου-31 Αυγούστου 1943, κοινό γερμανικά-τσάμικα τμήματα εξαπέλυσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα βουνά της περιοχής, σε επιχείρηση γνωστή με την επωνυμία «Αύγουστος». Κατά τη διάρκειά της 600 Έλληνες και 50 Αλβανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 70 χωριά καταστράφηκαν. Στις 27 Σεπτεμβρίου ομάδες αποτελούμενες από κοινού από Ναζί και Τσάμηδες εξαπέλυσαν επίθεσης πυρπόλησης και καταστροφής χωριών στην βόρεια της Παραμυθιάς: Ελευθεροχώρι, Σέλιανη, Άγιος Νικόλαος, Σεμελίκα, σκοτώνοντας 50 Έλληνες χωρικούς. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση η τσάμικη ομάδα, 150 ατόμων, πήρε τα εύσημα από τον Γερμανό διοικητή για την «αποτελεσματικότητα» της .Στις 27 Σεπτεμβρίου 1943 πραγματοποιείται, με μεθοδεύσεις των Τσάμηδων ηγετών, Μαζάρ και Νούρι Ντίνο, η εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς. Στα εκτελεστικά αποσπάσματα συμμετείχαν και Τσάμηδες ένοπλοι. Η ένοπλη δοσιλογική δράση ομάδων Τσάμηδων επεκτάθηκε και στην Αλβανία, όπου το Τάγμα «Νούρι Ντίνο», δύναμης 1000 ατόμων, εντάχθηκε στη Βέρμαχτ και συμμετείχε στην επιχείρηση «Χόριντο», με αποτέλεσμα το θάνατο 500 Αλβανών υπηκόων στην περιοχή της Κονισπόλης. Η ενέργεια σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Βέρμαχτ χαρακτηρίζεται και ως εθνοκάθαρση.

Αυτή είναι η πραγματική εθνοκάθαρση, που  η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θέλει να την παρουσιάζει στα πλαίσια της καλής γειτνίασης. Η προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας, μπορεί να μας οδηγήσει στην καλύτερη κατανοήση των διεθνών σχέσεων, που δεν χτίζονται δυστυχώς πάντα στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του ίσου συμβιβασμόυ αλλά πάνω σε ψεύτικες διεκδικήσεις από την μία πλευρά και σε υποχωρητική στάση από την άλλη πλευρά Ας ελπίσουμε οτι αυτές οι απαιτήσεις των γειτόνων μας να παραμείνουν μόνο σε γραφικές πρωτοβουλίες των υποστηρικτών του PDIU (Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet) πολιτικό  κόμμα για τη Δικαιοσύνη, την Ενσωμάτωση και την Ενότητα και σε καμία περίπτωση να μην γίνουν αποδεκτές από τα πλατιά λαϊκα στρώματα της Αλβανίας. Η θρυαλλίδα είναι έτοιμη να αναζωπυρώσει τον ακραίο εθνικισμό, στα χέρια των λαών είναι να την αγνοήσει πατώντας σε ένα κοινό δρόμο και σε μία ευρωπαϊκή προοπτική, όχι να σβηστεί από την ιστορική μνήμη αλλά να παραμερισθεί έναντι μίας καλής φιλίας και εμπορικών συνεργασιών.

 


loading…

Δείτε επίσης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΟΥΓΟ – “ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” ΕΙΠΕ – “ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΟΥΝ”..(ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ “Βόμβες” εξαπέλυσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *