ΕνημέρωσηΟικονομία

Πληθωρισμός: Πώς επηρεάζει την οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ

Η κλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ρίχνει βαριά τη σκιά της στους σχεδιασμούς της οικονομικής πολιτικής και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η επίτευξη του στόχου για την εδραίωση της ανάκαμψης απαιτεί πλέον πιο λεπτούς χειρισμούς.

Ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,2% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990, σε συνέχεια υψηλών αυξήσεων στις τιμές που είχαν σημειωθεί και τους προηγούμενους μήνες. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αρχίζει από τον Νοέμβριο τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος αγορών ομολόγων (QE), ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 λόγω του κορωνοϊού. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι αγορές θα μειωθούν κατά 15 δισ. δολάρια τον μήνα με προοπτική να τερματισθούν το 2022, πιθανότατα στα μέσα του έτους. Η Fed έχει κρατήσει τα μηδενικά επιτόκιά της, ενώ ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να τα αυξήσει, αν και οι αγορές θεωρούν ότι θα προχωρήσει σε μία ή περισσότερες αυξήσεις τους το επόμενο έτος. Η Fed θεωρεί, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, όπως η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων, οι οποίοι πιθανόν να υποχωρήσουν ή να εκλείψουν το επόμενο έτος.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει προκαλέσει συναγερμό και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο για την Οικονομία να προχωρήσει σε μέτρα για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες συμβάλλουν ιδιαίτερα στον πληθωρισμό και από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή για το Εμπόριο να ελέγξει τις προσπάθειες χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας. Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να αυξήσει την προσφορά του και να συγκρατήσει τις τιμές, με τις αγορές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα συνεχισθεί, αν και θεωρούν ότι είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Ο Μπάιντεν συνεχίζει την ατζέντα που έχει για τη στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στις ΗΠΑ. Μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στη χώρα, συνεχίζει την καμπάνια για να περάσει ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο, ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων για το νομοσχέδιο αυτό εντάθηκε μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ υπέρ της αναβολής του, για τον ίδιο λόγο, τάχθηκε και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock