Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Πλησιάζει στo στόχο του το γεωτρύπανο West Capella στην Κύπρο

Πλησιάζει στo στόχο του το γεωτρύπανο West Capella στην Κύπρο

Στο πιο κρίσιμο τεχνικά και διαδικαστικά δεκαήμερο εισέρχονται οι διαδικασίες γεώτρησης των TOTAL-ENI στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό 1» σύμφωνα με στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Το χρονοδιάγραμμα και η εξέλιξη της γεώτρησης από το West Capella δείχνει ότι το τρυπάνι θα φτάσει στο βάθος του στόχου στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Ήδη, το γεωτρύπανο έχει φτάσει στο βάθος στο οποίο ξεκινά το γεωλογικό επίπεδο των δομών με άλατα πάνω από τον στόχο του προσδοκώμενου κοιτάσματος.
Ολοκληρώθηκαν και οι κρίσιμες ενέργειες για πιο λεπτομερή εικόνα σε σχέση με το κοίτασμα, μέσω ειδικών ερευνών που γίνονται σε βάθος μεταξύ 3.100 και 3.500 μέτρων.

Συγκεκριμένα, αρχικά με την τεχνολογία της «κατακόρυφης σεισμογραφικής διαμόρφωσης», έγιναν συγκεκριμένες σεισμογραφικές έρευνες, αφού λόγω της εγγύτητας με το κοίτασμα – στόχο, λαμβάνονται πιο λεπτομερή και ακριβή στοιχεία σε σχέση με το κοίτασμα και τα δεδομένα ως προς την διαμόρφωσή του.
Σε αυτό το στάδιο, προχωρούν επίσης και ειδικά «ηλεκτρογραφήματα» μέσα από την γεώτρηση, για αποτυπώσεις και αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων στο συγκεκριμένο, αλλά και τα επόμενα βάθη, που δίνουν και σημαντικές πληροφορίες για τον στόχο του κοιτάσματος. Πρόκειται για διαδικασία η οποία συνεχίζεται μέχρι να φτάσει το γεωτρύπανο πολύ κοντά στην επιφάνεια του στόχου του κοιτάσματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διάμετρος της γεώτρησης και της επένδυσής της, μειώνεται σταδιακά όσο πιο βαθιά προχωρά το γεωτρύπανο. Ξεκίνησε με οπή διαμέτρου 36 ιντσών μέχρι το βάθος των 2.100 μέτρων. Προχώρησε με διάμετρο γεώτρησης τις 26 ίντσες μέχρι το βάθος των 2.400 μέτρων. Ακολούθησε διάμετρος 20 ιντσών μέχρι το βάθος των 2.750 μέτρων και 13 5/8 ιντσών μέχρι το βάθος των 3.000 μέτρων.

Η γεώτρηση στο «Ονησίφορος Δυτικό 1» βρίσκεται αυτή την στιγμή σε βάθος μεταξύ 3.350 μέτρων και 3.700 μέτρων και έχει πλέον διάμετρο 12 ¼ ίντσες. Εντός εικοσιτετράωρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τηρείται με ακρίβεια, ξεκινά το επόμενο στάδιο, για βάθος μέχρι 3.850 μέτρα, όπου η γεώτρηση θα γίνεται πλέον με ακόμα μικρότερη διάμετρο, δηλαδή, 9 5/8 ίντσες. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο στάδιο, για τα τελευταία 400 περίπου μέτρα μέχρι τον στόχο των 4.250 μέτρων, η γεώτρηση θα έχει ακόμα πιο στενή διάμετρο και συγκεκριμένα 8 ½ ίντσες.

Η διαδικασία για τσιμέντωμα των τοιχωμάτων της γεώτρησης γίνεται επίσης σταδιακά, δηλαδή, σε πρώτο στάδιο η ασφάλιση των τοιχωμάτων έγινε όταν η γεώτρηση έφτασε μέχρι το βάθος των 2.400 μέτρων. Το δεύτερο στάδιο έγινε με ασφάλιση των τοιχωμάτων από τις 2.00 μέτρα μέχρι τις 3.300 μέτρα. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, είναι αυτό στο οποίο βρίσκεται τώρα η γεώτρηση. Δηλαδή, γίνεται τσιμέντωμα των τοιχωμάτων του τελευταίου τμήματος του πηγαδιού, αφού, στα τελευταία 500 περίπου μέτρα της γεώτρησης δεν προβλέπεται τσιμέντωμα.

Θα ακολουθήσουν μερικές μέρες για έρευνες εντός του στόχου μεταξύ δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου. Αν η γεώτρηση ανακαλύψει κοίτασμα, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Ο χρόνος που χρειάζεται και για την σφράγιση της γεώτρησης πριν την αποχώρηση του γεωτρύπανου είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού απαιτούνται σειρά σφραγισμάτων σε διάφορα επίπεδα. Αντιθέτως, σε περίπτωση ξερού πηγαδιού η αποχώρηση του West Capella πρέπει να αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εγκατάλειψη της ΑΟΖ σε 12 ή σε 23 ημέρες

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση ξηρού πηγαδιού, αν δηλαδή δεν βρεθεί κοίτασμα, γίνεται προετοιμασία για εγκατάλειψη της γεώτρησης, με σφραγίσματα σε τέσσερα επίπεδα – στις 3.350 μέτρα, στις 3.200 μέτρα, στις 2.200 μέτρα και στα 1700 μέτρα, που είναι πολύ πιο απλής τεχνολογίας, οπότε γίνονται και πιο σύντομα σε σχέση με τις διαδικασίες στην περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος.

Συγκεκριμένα, από την απόφαση αποχώρησης σε περίπτωση ξηρού πηγαδιού, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται εντός 12 ημερών, ενώ στην περίπτωση κοιτάσματος απαιτούνται 23 μέρες για να κλείσει και να σφραγιστεί το κοίτασμα. Προβλέπονται σφραγίσματα πιο πολύπλοκα και σε διαφορετικά βάθη – στις 4.000 μέτρα, στις 3.700 μέτρα, στις 3.100 μέτρα, στις 2.200 μέτρα και στα 1750 μέτρα.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι προσδοκίες είναι για κοίτασμα με περιεχόμενο μεταξύ 4 και 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου, δηλαδή, ανάλογο του «Αφροδίτη», το οποίο είναι σημαντικό για το μέγεθος της Κύπρου. Όλοι, όμως, θεωρούν ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό – αν βρεθεί κοίτασμα, επειδή επιβεβαιώνει την θεωρία και τις συνθήκες του κοιτάσματος «Ζορ». Κάτι που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για κοιτάσματα σε ανάλογες δομές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ιδιαίτερα στα τεμάχια 6, 8,10 και 11, μέσα από τις σεισμογραφικές αποτυπώσεις καταγράφεται σειρά τέτοιων γεωλογικών δομών, εκ των οποίων, μάλιστα, κάποιες με διαστάσεις που προσφέρουν προσδοκίες για μεγάλα κοιτάσματα.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ! ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ! H ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟ – ΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ

Φαίνεται ότι ο πόλεμος που ξέσπασε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί τη σπίθα που θα προκαλέσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη