Ο Μάικ Πομπέο εκφράζει επίσης τον «αποτροπιασμό» του για τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη στο πλαίσιο καταστολής την Τετάρτη και σημειώνει: “Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την αυθαίρετη κράτηση ή παρενόχληση Αμερικανών πολιτών”.
Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν βρίσκεται ο Αμερικανός δικηγόρος Τζον Κλάνσεϊ, δήλωσε πηγή του γραφείου στο οποίο εργάζεται.
Ο Πομπέο σημείωσε ότι οι συλλήψεις αυτές προκαλούν “οργή και συνιστούν υπενθύμιση της περιφρόνησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για το λαό του και την κυριαρχία του νόμου”.
“Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων και άλλων περιορισμών σε οποιοδήποτε και όλα τα πρόσωπα και τις οντότητες που εμπλέκονται στην εκτέλεση αυτής της επίθεσης στον λαό του Χονγκ Κονγκ”, σημείωσε ο Πομπέο.
Επίσης θα “εξετάσει περιορισμούς κατά της Οικονομικής και Εμπορικής Υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ στις ΗΠΑ και θα προχωρήσει σε επιπρόσθετες άμεσες δράσεις κατά αξιωματούχων που έχουν υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Χονγκ Κονγκ”.