Κόσμος

Τουρκία: «Πρόβες» ατυχήματος, απειλές και προτάσεις «διαλόγου» με τον πληθωρισμό να απειλεί τον Ερντογάν

Στην Τουρκία ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες που θεωρούν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι

Πρόθυμες για διάλογο δηλώνουν Ελλάδα και Τουρκία ωστόσο στις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο. Και κυρίως λόγω της τουρκικής ρητορικής που επενδύει στις απειλές μην αφήνοντας χώρο για πρωτοβουλίες σε θετική κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης, στο A Haber περί βελτίωσης του βεληνεκούς του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun που «τρέλανε τους Έλληνες» στην Αθήνα ερμηνεύθηκαν ως μία ακόμα απειλή που προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των ακραίων δηλώσεων με αφετηρία το «Μητσοτάκης γιοκ».

Απειλές οι οποίες θα κλιμακώνονται όσο Ελλάδα και Τουρκία πλησιάζουν προς τις εκλογές του 2023. Με αναλυτές να μην βλέπουν ένα «θερμό επεισόδιο» ως επιδίωξη της Τουρκίας αλλά να θεωρούν πιθανό ένα ατύχημα. Δείχνοντας ως πιο «επικίνδυνη» την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και ανάλογα με το πότε θα έχουν οριστεί οι εκλογές στην Τουρκία.

Πρόβα;

Στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός ατυχήματος συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αφορούν το μεταναστευτικό. Σαν το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Αιγαίο την Τρίτη και σύμφωνα με το Λιμενικό τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και επίδειξη οπλισμού.

Για τους στρατιωτικούς αναλυτές αυτό θα μπορούσε να είναι μία «πρόβα» έντασης και ένα παράδειγμα του πώς η Άγκυρα θα επιχειρούσε να ωθήσει την Ελλάδα να «τραβήξει πρώτη τη σκανδάλη» και να αναλάβει και την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Και αν δεν είναι το μεταναστευτικό η αφορμή θα μπορούσε να είναι ένα επεισόδιο με τούρκους ψαράδες η αφορμή για ένα επεισόδιο, σημειώνουν πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Για να υπογραμμίσουν για μία ακόμα φορά ότι το ζητούμενο είναι η ψυχραιμία.

Ο Tayfun

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν δηλώνει ότι στόχος είναι ο Tayfun να βελτιωθεί, στρέφοντας τα πυρά του προς την Αθήνα, βάζει στο τραπέζι για ακόμα μία φορά και την απειλή των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι αναφορές του τούρκου προέδρου δείχνουν πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη με στόχο μία νέα πρόκληση που θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε σημείο που να υποχρεωθεί να αντιδράσει. Αλλά και να στείλει μήνυμα επικυριαρχίας στην χειμαζόμενη Λιβύη.

Σε αυτό το κλίμα και ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονται σε επίπεδο ρητορικής, ο τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ δείχνει την Αθήνα ως υπεύθυνη για τη διακοπή του διαλόγου με την Άγκυρα να επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της όρους.

Η «ελληνική απειλή»

Η Τουρκία χτίζει αφήγημα ελληνικής απειλής εδώ και αρκετό καιρό.

Με στόχο μεταξύ άλλων και τον αποπροσανατολισμό, αλλά όχι μόνο αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 85,51%. Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει και να απειλεί ευθέως τον Ερντογάν ενόψει εκλογών.

«Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να μπει σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της Αθήνας είναι «πάρα πολύ ξεκάθαρες».

Στην Τουρκία ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες που θεωρούν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Σημειώνουν δε ότι αν σταματήσουν να έχουν απήχηση οι ακραίες δηλώσεις στην Αθήνα ίσως πάψουν να αξιοποιούνται και στην Τουρκία…

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock