ΕνημέρωσηΠολιτική

Κικίλιας: Για Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία δεν νοείται κάτι λιγότερο από το καλύτερο

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής αρχηγίας Πυροσβεστικού Σώματος, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στην κληρονομιά που θα αφήσει σε αυτό το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, του οποίου οι διαδικασίες, όπως είπε, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος της επόμενης ημέρας, επισήμανε ότι στους δικούς τους ώμους πέφτει η πολύ μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων αυτών των νέων τεχνολογιών και προμηθειών. «Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης γιατί αφορά τη σωστή πρόγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση σε σχέση με τις ανθρώπινες ζωές. Οι προκλήσεις ήταν, είναι και θα είναι μεγάλες. Απαιτείται από εσάς ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά που συνάδει με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ζητείται από εσάς να προσομοιάσετε στους καλύτερους των καλυτέρων που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και να συμπαρασύρετε με την ορμή σας, τα νιάτα σας και την αποφασιστικότητά σας κι αυτούς που για κάποιους λόγους έμειναν πίσω στην προηγούμενη εποχή. Για το Πυροσβεστικό Σώμα και για την Πολιτική Προστασία δεν νοείται τίποτε λιγότερο από το καλύτερο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Eurokinissi

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους και τις υπηρεσίες τους τον απερχόμενο αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Μάριο Αποστολίδη, τον επιτελάρχη, αντιστράτηγο Χρήστο Λάμπρη, καθώς και τους συντονιστές Επιχειρήσεων Μακεδονίας- Θράκης, αντιστράτηγο Δημήτριο Καρασσαβίδη και Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, αντιστράτηγο Δημήτριο Κοντογιάννη.

Στη συνέχεια, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο αρχηγό, αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη, τον επιτελάρχη, αντιστράτηγο Αθανάσιο Μπαλάφα και τους επιθεωρητές Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγο Ευάγγελο Φαλάρα και Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, τόνισε ότι στο πρόσωπό τους συντελείται πολύ μεγάλη προσπάθεια ενδυνάμωσης, ενίσχυσης και υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Eurokinissi

«Θα ενισχυθούν πλήρως, 100%, οι επιχειρησιακές μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα ενισχυθεί το κομμάτι του εθελοντισμού. Όλες οι μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος είναι καίριες και σημαντικές για εμάς και πρέπει να είναι στο επίπεδο αυτό το οποίο βάζει ο πήχης της ένδοξης ιστορίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν όλο τους το είναι σε μία πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται μπροστά μας. Υπέρτατη υποχρέωση, καθήκον για εμάς, είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Γι’ αυτό αναβαθμίστηκε μία γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έγινε υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και δόθηκαν όλα αυτά τα κονδύλια, και οι δυνατότητες και οι προσλήψεις, ούτως ώστε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα της νέας εποχής», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ επισήμανε ότι μέσα σε 4 μήνες προκήρυξαν έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, του οποίου κεντρικοί άξονες είναι η πρόληψη, ο συντονισμός και η επιχειρησιακή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. «Κάναμε πράξη αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε, προσφέροντας 990 στελέχη στο Πυροσβεστικό Σώμα, είτε μέσα από τις σχολές μας είτε μέσα από τις ΕΜΟΔΕ. Θυμίζω τη σύσταση 10 νέων μονάδων δασοκομάντος στην επικράτεια», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ προσέθεσε ότι το νέο επιτελείο του ΠΣ καλείται να ανταποκριθεί, να υπηρετήσει και να ανταπεξέλθει στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, και στα μεγάλα ζητούμενα της εποχής. «Είναι προφανές ότι όλα τα προηγούμενα θα αλλάξουν τη φιλοσοφία στην Πολιτική Προστασία», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο βασίζεται στον σύγχρονο εξοπλισμό και στην υψηλή τεχνολογία, «χωρίς να παραγνωρίζουμε ποτέ ότι η ψυχή και η καρδιά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι πυροσβέστες μας, είναι οι αξιωματικοί μας».

Eurokinissi

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Η κληρονομιά του προγράμματος ΑΙΓΙΣ θα είναι στα χέρια σας, στο Πυροσβεστικό Σώμα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε, στο ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνονται 5 καίρια έργα υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία «θα μάθει να πορεύεται η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, τα επόμενα χρόνια».

Τα έργα αυτά θα είναι:

  1. Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Πρόληψης.
  2. Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.
  3. Δίκτυο αισθητήρων και συστήματα πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
  4. Αναβάθμιση και επέκταση λειτουργικότητας του 112, που αποδεδειγμένα σώζει ζωές. Νέες τεχνολογίες και νέες δυναμικότητες προστίθενται στο εν λόγω σύστημα.
  5. Σύγχρονο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας.

«Μιλώντας με τους αξιωματικούς, πρώην και νυν, του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι αδήριτη ανάγκη πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα να αποκτήσει σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες ασύρματης επικοινωνίας. Για όλα αυτά, η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουν πίσω το κομμάτι της αντιμετώπισης.

«Με μέριμνα του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ και έγκρισή του, προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες στο ΑΙΓΙΣ για την προμήθεια νέων αεροσκαφών για το ΠΣ, νέων ελικοπτέρων για το ΠΣ, πυροσβεστικών οχημάτων και drones, έτσι ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να διαθέτει επάρκεια εναέριων και επίγειων μέσων τελευταίας τεχνολογίας. Η προμήθεια όλων των ανωτέρω καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock