888 Πρόταση μονιμοποίησης συμβασιούχων-«παρατασιούχων» μέσω της ΣΣΕ-Πρόβλεψη για 13ο,14ο μισθό, διεύρυνση βαρέων | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Πρόταση μονιμοποίησης συμβασιούχων-«παρατασιούχων» μέσω της ΣΣΕ-Πρόβλεψη για 13ο,14ο μισθό, διεύρυνση βαρέων

Πρόταση μονιμοποίησης συμβασιούχων-«παρατασιούχων» μέσω της ΣΣΕ-Πρόβλεψη για 13ο,14ο μισθό, διεύρυνση βαρέων

Τρόπο για την μετατροπή των συμβάσεων των «παρατασιούχων» σε αορίστου χρόνου προτείνει η ΔΑΣ-ΟΤΑ στο πλαίσιο σχετικών προτάσεων για αλλαγές στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ. Συγκεκριμένα στο σημείο εννέα τις πρότασης της ΔΑΣ τονίζεται ότι «για τις συμβάσεις των συναδέλφων ΙΔΟΧ οι οποίοι εργάζονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4479/2017 ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 40 του νόμου 3986/11».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 3986/11 που τιτλοφορείται «Μετατροπή σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου», «Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, κατά τις διατάξεις του ν. 2112/1920, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 74 παράγραφοι 2 και 3 του ν. 3863/2010, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία». Δηλαδή, σύμφωνα με την ΔΑΣ-ΟΤΑ στην περίπτωση που οι συμβάσεις καταγγελθούν από τους δήμους έστω και μία ημέρα πριν την 31η Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν, αυτομάτως μετατρέπονται σε αορίστου, δίνοντας στην ουσία τέλος στην αγωνία χιλιάδων συμβασιούχων, που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να βρουν θέση εργασίας μέσω της Προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα της Προκήρυξης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη.

Παράλληλα, με τις προτάσεις της η ΔΑΣ ζητά μεταξύ άλλων:

– Επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ΣΣΕ σε όλες τις δραστηριότητες των ΟΤΑ καθώς και σ όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΟΤΑ σε διάφορα προγράμματα

-Εξομοίωση των εργασιακών δικαιωμάτων ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, όπως, άλλωστε, προβλέπεται και σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2016.

-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

-Διεύρυνση των κατηγοριών των εργαζομένων που λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αναλυτικά η πρόταση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΙΔΑΧ ΚΑΙ ΙΔΟΧ

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί διατηρεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και δεν δίνουν την δυνατότητα να διαπραγματευτούμε οικονομικά ζητήματα στην ΣΣΕ αλλά μόνο θεσμικά. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν μια κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ο αγώνας για την δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής στην εργασία συνεχίζεται. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπογραφεί άμεσα η ΣΣΕ για τους συναδέλφους Αορίστου και Ορισμένου χρόνου. Η κάλυψη των συναδέλφων Ορισμένου χρόνου θα πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο ως μέλη των Συλλόγων μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και ως ισότιμα μέλη στην Ομοσπονδία.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Σ.Σ.Ε.

1.Επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε όλες τις δραστηριότητες των ΟΤΑ όπως προέκυψαν από το Καλλικράτη (Δήμοι ,ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ ,ΦΟΣΔΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΠ) καθώς και σ όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΟΤΑ σε διάφορα προγράμματα (ΟΑΕΔ,ΜΑΘΗΤΕΙΑ,ΑΝΤΙΤΙΜΟ,ΣΥΜΒ.ΕΡΓΟΥ)

2.Επέκταση της ειδικής ΣΣΕ (ωράριο ,άδειες) για το μόνιμο προσωπικό και στους ΙΔΑΧ ΙΔΟΧ με πρόσθεση ειδικοτήτων πχ μάγειρες, οικογενειακοί βοηθοί ,τεχνίτες κομπρεσέρ, χειριστές γεωργικών ελκυστήρων κλπ

3.Πλήρης ενσωμάτωση του καθεστώτος ειδικών αδειών των μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων και για τους ΙΔΟΧ (άδεια ασθένειας τέκνου, υπεύθυνες δηλώσεις κλπ).

4.Εξομοίωση του ωραρίου των εργαζομένων παιδαγωγών σε βρεφικούς σταθμούς που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ με το ωράριο του υπολοίπου παιδαγωγικού προσωπικού.

  1. Εφαρμογή του εκπαιδευτικού ωραρίου στους γυμναστές.

6.Ένταξη και άλλων κατηγοριών στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (μάγειροι, οικογ.βοηθοί ,οικοδόμοι, ψυκτικοί κλπ ).

7.Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας με πλήρη κάλυψη σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Τεχνικοί ασφαλείας και γιατροί εργασίας σε όλους τους ΟΤΑ.

8.Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική ρύθμιση αφού ήδη μια σειρά από αποφάσεις δικαστηρίων κρίνουν ως αντισυνταγματική τη περικοπή.

9.Για τις συμβάσεις των συναδέλφων ΙΔΟΧ οι οποίοι εργάζονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4479/2017 ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 40 του νόμου 3986/11.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ 4Κ/2020: «Βοήθεια στο Σπίτι» -Παράταση για τις 1.177 θέσεις ΥΕ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Update 15: …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *