Κόσμος

Σολτς: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας για τους μετανάστες

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Γερμανία την συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία για τους μετανάστες που υπογράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτσς, το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο, μετά την διάσκεψη που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία Μελόνι-Ράμα για το άνοιγμα κέντρων υποδοχής προσφύγων στο Gjadër της Αλβανίας.

Σολτς και Μελόνι ελπίζουν ότι η μεταναστευτική συμφωνία με την Αλβανία θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τη σύναψη άλλων παρόμοιων συμφωνιών στο μέλλον.

Αξίζει να τονιστεί ότι κατά την διάρκεια διάσκεψης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία έχει ερευνηθεί από την Επιτροπή της ΕΕ και ότι είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι ενδιαφέρον για εμάς να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Στο ερώτημα εάν η συμφωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τη Γερμανία, ο Scholz απάντησε με επιφύλαξη, σημειώνοντας τη γειτονική σχέση μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας: «Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με την εδαφική γειτονία μεταξύ των δύο χωρών, που χωρίζεται από μια μόνο θάλασσα».

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Σολτσς τόνισε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες σε ισότιμο επίπεδο με τις χώρες προέλευσης, ιδιαίτερα τις αφρικανικές.

Η Giorgia Meloni από την πλευρά της είπε ότι η συμφωνία με την Αλβανία είναι μια «συμφωνία πλαίσιο που πρέπει να ολοκληρωθεί με τις κατάλληλες λεπτομέρειες και κανόνες». Και υπογράμμισε ότι η Αλβανία θα κάνει επίσης “το μέγιστο για να τη μετατρέψει σε μια καινοτόμο συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για παρόμοιες συμφωνίες με τρίτες χώρες. Όταν θα συμβεί αυτό, θα φανεί, τόνισε η Μελόνι.

Η συνέντευξη Τύπου μεταξύ της Giorgia Meloni και του Olaf Scholz στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε αφού οι δύο αρχηγοί κρατών υπέγραψαν σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση των σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, άμυνας, της προστασίας του κλίματος και της μετανάστευσης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock