Πόσο επηρεάζει το περιβάλλον το χριστουγεννιάτικο γεύμα;

Κανείς μας όταν κάθεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να γευτεί όλα τα φαγητά που υπάρχουν σε αυτό δεν σκέφτεται το… περιβάλλον. Πόσο δε μάλλον τι κλιματικό αποτύπωμα είχαν όλα όσα θα φάει ή έφαγε. Επηρεάζουν το περιβάλλον και το κλίμα τα φαγητά που καταναλώνουμε και αν ναι πόσο;
Σε μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Ερευνών (ifeu) της Χαϊδελβέργης οι επιστήμονες υπολόγισαν ανά κιλό το ενεργειακό αποτύπωμα τροφών μέχρι να φτάσουν στον αγοραστή σε γερμανικά σούπερ- μάρκετ. Στις τιμές δεν έχουν υπολογιστεί τη μεταφορά των τροφίμων στο σπίτι και το μαγείρεμά τους.

Σύμφωνα με τη DW ένα τυπικό γερμανικό χριστουγεννιάτικο φαγητό, όπως η χήνα με μπουλέττες από πατάτες και κόκκινο λάχανο, δεν είναι τόσο «αθώο» όσο ακούγεται ή τρώγεται. Όταν το κόκκινο λάχανο βρίσκεται σε βαζάκι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αντιστοιχούν σε 700 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Όταν είναι φρέσκο, μειώνονται στα 200 γραμμάρια. Η σκόνη για τον πουρέ πατάτας αντιστοιχεί σε 900 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακος, στις φρέσκες πατάτες σαφώς λιγότερο με 200 γραμμάρια. Το συμπέρασμα; Ο Γκίντο Ράινχαρντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου, επισημαίνει ότι «κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά η διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και στα επεξεργασμένα και πακεταρισμένα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Γι αυτό καλύτερα να αγοράζετε τρόφιμα εκτός συσκευασίας, που να έρχονται από την περιοχή και να είναι της εποχής».

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση