Πόσο ρεαλιστική είναι η άρση των πατεντών; Τι απαντούν Τζανάκης και Δερμιτζάκης (vids)


Για την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, μίλησαν το πρωί της Παρασκευής (7/5) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας». Όπως συνόψισε ο καθηγητής στο θέμα επομένως προκύπτουν δύο παράγοντες. Αφενός το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

«Ζητούμενο», όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες». «Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής (7/5). Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε δε ότι δεν αποτελεί λύση η άρση της πατέντας των εμβολίων. «Είναι μια μη ρεαλιστική λύση που δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν ανοίγουν έτσι εύκολα εργοστάσια για να παράξουν εμβόλια. Αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο» είπε χαρακτηριστικά. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSource link

realhosting
loading...

Απάντηση