ΕνημέρωσηΟικονομία

Επίδομα ανεργίας: Μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα έμφυλης βίας στους ευάλετους δικαιούχους

Πέντε κατηγορίες ευάλωτων δικαιούχων θα λάβουν το νέο εφάπαξ επίδομα των 718,5 ευρώ που καθιερώνει η ΔΥΠΑ το 2024.

Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε περίπου 18.000 εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να πληρούν τα κριτήρια «ευάλωτης κατηγορίας».

Συγκεκριμένα, το ενιαίο ειδικό βοήθημα, θα χορηγείται από τη ΔΥΠΑ στις εξής κατηγορίες πολιτών:

  1. Γυναίκες θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας.
  2. Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας.
  3. Θύματα βίαςεμπορίας.
  4. Άτομα απεξαρτημένα από χρήση ναρκωτικών.
  5. Άτομα που εξέτισαν ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δύο μηνών, εφόσον έχουν θετική εισήγηση κοινωνικής λειτουργού ή του Διευθυντή των φυλακών.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Εργασίας και Οικονομίας το νέο επίδομα είναι ίσο με 37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή θα ξεκινά από τα 718,5 ευρώ και διευκρινίζεται πως κάθε αύξηση στο επίδομα θα ανεβάζει και το βοήθημα.

Παράλληλα, το βασικό ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος των δικαιούχων.

Κριτήρια και προϋποθέσεις

Για τη χορήγηση του ειδικού εφάπαξ βοηθήματος οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να έχουν εγγραφεί στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ με την αναφερόμενη ιδιότητα, (π.χ. ως μονογονείς, ως θύματα βίας, ως απεξαρτημένοι, .κλπ) και να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.
  • Να έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησής τους (ή πριν από την έναρξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής, για τους αποφυλακισμένους).
  • Nα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους των λοιπών παροχών της ΔΥΠΑ και ειδικότερα το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ, το οικογενειακό αντίστοιχα, να είναι ως 24.000 ευρώ και αν είναι μονογονείς ως τα 29.000 ευρώ. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Να μην έχουν λάβει επίδομα ανεργίας, ή άλλα επιδόματα, της ΔΥΠΑ.

Ο έλεγχος των αιτήσεων θα γίνεται από την ΔΥΠΑ, μέσω των τηρούμενων στοιχείων της και με διασταυρώσεις μέσω άλλων φορέων, όπως η ΑΑΔΕ. Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση στοιχείων, οι αιτούντες θα προσκομίζουν αποδεικτικά δικαιολογητικά, όπως αυτά θα καθορίζονται από τη ΔΥΠΑ.

Το ειδικό βοήθημα θα καταβάλλεται κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του ασφαλισμένου, στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του, με εγκριτική απόφαση.

Για τους αποφυλακισμένους η αίτηση υποβάλλεται εντός δύο μηνών μετά τη λήξη της ποινής.

Ποια επιδόματα θα «συγχωνευθούν» σε ένα

Πρόκειται για επιδόματα που έχουν «χαμηλό» αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και αντικαθίστανται από το ενιαίο βοήθημα, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εξορθολογισμού των ενισχύσεων προς τους ανέργους.

Συγκεκριμένα, σταματούν οι νέες αιτήσεις για τα εξής επιδόματα:

  1. Το εφάπαξ επίδομα των 249,08 ευρώ που λαμβάνουν οι άνεργοι μετά τη λήξη του κανονικού επιδόματος ανεργίας.
  2. Το εφάπαξ επίδομα των 287,40 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τρείς μήνες εγγραφής στα μητρώα ανέργων.
  3. Το εφάπαξ επίδομα λόγω επίσχεσης εργασίας που ανερχόταν σε 383,20 ευρώ.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock