888 Πώς κυμάνθηκαν οι βάσεις εισαγωγής -Οι περιζήτητες σχολές και τα παράδοξα | Kontasas
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πώς κυμάνθηκαν οι βάσεις εισαγωγής -Οι περιζήτητες σχολές και τα παράδοξα

Πώς κυμάνθηκαν οι βάσεις εισαγωγής -Οι περιζήτητες σχολές και τα παράδοξα

Πολλές εκπλήξεις για τους 106.464 υποψηφίους περιλάμβανε η σημερινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, η άνοδος στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων, σε σχέση με τις σχολές των κεντρικών (π.χ. η Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση σε σχέση με την Αθήνα), αλλά και η ανοδική πορεία στις βάσεις πολλών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, σε σχέση με την εμφανή πτώση τμημάτων «αίγλης» σε πληθώρα ΑΕΙ, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στα φετινά αποτελέσματα καταγράφεται επίσης «βουτιά» σε Πολυτεχνικά και Οικονομικά τμήματα, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιδόσεων σε Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στροφή των υποψηφίων στα Παιδαγωγικά, υπερδιαπλασιασμός της ζήτησης, που συνεπάγεται θεαματική άνοδο στο σύνολο των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, άνοδος στα μόρια εισαγωγής σε τμήματα Χημείας ανά την Ελλάδα (οι υποψήφιοι φέτος εισάγονται εκεί από δύο διαφορετικά Πεδία), διατήρηση της αίγλης των τμημάτων Πληροφορικής, αλλά και Στατιστικής, καθώς και δραματική πτώση σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως εκείνα της Οικονομικής Επιστήμης, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αλλά και το τμήμα Μάρκετινγκ.

Χαρακτηριστικά, αν και πριν από δύο χρόνια, οι υποψήφιοι σπούδαζαν εκεί με μέσο όρο 16 ή και 17, οι βάσεις εισαγωγής φέτος διαμορφώνονται στο 14 και 15.

Την ίδια στιγμή, μόλις δύο σχολές κατάφεραν να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθήνας με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας με βάση 17.793.

Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο ΑΠΘ και το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 4.006 μόρια, εν συνεχεία στην Ισπανική Φιλολογία με 5.600 μόρια, στη Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια, ενώ και η Γεωγραφία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 7.157 μόρια, αν και ελαφρώς αυξημένη από το 2016 (από 5.941 μόρια).

Ταυτόχρονα, ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Τα στατιστικά στοιχεία των υποψηφίων

Τον «χάρτη» των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων με τη γλώσσα της αριθμητικής έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιήσει τη διαδικασία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές τους.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Τα παράδοξα

Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

«Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και τη θάλασσα»

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες ο καιρός να έχει αρχίσει να θυμίζει άνοιξη, ωστόσο, σε λίγα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *