888 Π. Ν. Αιγαίου: Στη λίστα των προϊόντων ΠΓΕ το μελεκούνι και το κρασοτύρι  | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Π. Ν. Αιγαίου: Στη λίστα των προϊόντων ΠΓΕ το μελεκούνι και το κρασοτύρι 

Π. Ν. Αιγαίου: Στη λίστα των προϊόντων ΠΓΕ το μελεκούνι και το κρασοτύρι 

Στη λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), συγκαταλέγεται το μελεκούνι της Ρόδου και το Κρασοτύρι της Κω μετά από συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των ντόπιων παραγωγών, αποτελώντας μια σημαντική επιτυχία για τα νησιά μας.

Η εν λόγω προσπάθεια, αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου που έχει θέσει, για την στήριξη και τόνωση της τοπικής παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και να ανοίξει αγορές στο εξωτερικό συνδέοντας μάλιστα την παραγωγή με τον τουρισμό και την γαστρονομία.

Στην απόφαση που αφορά το μελεκούνι της Ρόδου αυτό αφορά προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνταν, ενώ το κρασοτύρι της Κω προς το παρόν έχει ανακηρυχθεί ΠΓΕ σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας, ενώ μετά την παρέλευση τριμήνου, θα αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα επισημαίνεται, ότι η γεωγραφική περιοχή παραγωγής του, είναι το νησί της Ρόδου, στο οποίο έχει μία ισχυρή παράδοση και διαχρονική φήμη και ότι αποτελεί από την αρχαιότητα παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα που προσφερόταν σε γάμους βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το όνομά του γλυκίσματος θα αποτυπώνεται ως «melekouni» και περιλαμβάνεται στην κατηγορία «προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής , ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας».

Σε ότι αφορά το κρασοτύρι της Κω ή τυρί της Πόσιας όπως λέγεται στο νησί, ηονομασία πόσια προέκυψε από το γεγονός ότι μετά την ωρίμανση το τυρί τοποθετείται σε οινολάσπη -πόσια, όπως αποκαλείται στην τοπική διάλεκτο του νησιού.

Μάλιστα, μετά την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που είχαν τα δύο αυτά προϊόντα, αναμένεται να ακολουθήσουν το λόπι Κατταβιάς, η σιτάκα της Κάσου και το μέλι Καλύμνου, για τα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΤΑ 20% – ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ Το νομοσχέδιο «Συν-Εργασία» έρχεται να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *