Υγεία & Διατροφή

Το θαύμα της Επιστήμης: Μεταμόσχευσαν καρδιά που διέσχισε τον Ατλαντικό

Το μόσχευμα μεταφέρθηκε από τις Αντίλλες στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France και έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ανοίγοντας νέες προοπτικές στους επιστήμονες.

Τη μεταμόσχευση καρδιάς, με το μόσχευμα από τις Αντίλλες των ΗΠΑ, έκαναν χειρουργοί στο Παρίσι.

Δότης της καρδιάς ήταν ένας 48χρονος άνδρας στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες (ή Γαλλικές Αντίλλες) που βρίσκονται στην Καραϊβική, ο οποίος κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός τρεις ημέρες μετά από εγκεφαλικό.

Το μόσχευμα μεταφέρθηκε στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France και διατηρήθηκε για δώδεκα ώρες. Λήπτης του μοσχεύματος ήταν ένας 70χρονος που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 30 ημέρες μετά την επέμβαση.

Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Δρ Guillaume Lebreton, καρδιοχειρουργός στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, ο οποίος και συνόδεψε το μόσχευμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Euronews Health, η διαδικασία έγινε στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης, στόχος της οποίας είναι να δείξει ότι είναι δυνατό να αυξηθούν οι χρόνοι συντήρησης, πέρα από τις συνηθισμένες τέσσερις ώρες, στις 12 ή και 14 ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, καρδιές δωρητών από τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα διατηρούνται σε ειδική συσκευή-ψυγείο (XVIVO) όπου μια αντλία εγχέει αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ότι ήταν η πρώτη φορά που μία καρδιά πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση 6.750 χιλιομέτρων μέχρι το Παρίσι.

Είναι «ένα κατόρθωμα αδιανόητο μέχρι τώρα στη μεταμόσχευση οργάνων», έγραψαν ο Lebreton και ο συνάδελφός του Pascal Leprince σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Η πιλοτική μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι να πραγματοποιηθούν επτά μεταμοσχεύσεις καρδιάς που συντηρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, τις οποίες οι γιατροί σκοπεύουν να κάνουν μέσα σε 36 μήνες.

Αν η μελέτη συνεχιστεί με επιτυχία, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη μεταμόσχευση καρδιάς, γιατί αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Lebreton.

«Αν καταργήσουμε αυτόν τον χρονικό περιορισμό, θα καταργήσουμε ταυτόχρονα και τους γεωγραφικούς περιορισμούς», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και την Υγειονομική Περίθαλψη, το 2022 χάθηκαν περίπου 7.000 άνθρωποι στην Ευρώπη, εν αναμονή για μεταμόσχευση οργάνου.

Πηγή: iatropedia

To άρθρο Το θαύμα της Επιστήμης: Μεταμόσχευσαν καρδιά που διέσχισε τον Ατλαντικό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock