888 Σε βάρος των ευάλωτων καταναλωτών η "σωτηρία" της ΔΕΗ! | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σε βάρος των ευάλωτων καταναλωτών η “σωτηρία” της ΔΕΗ!

Σε βάρος των ευάλωτων καταναλωτών η “σωτηρία” της ΔΕΗ!

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το καλοκαίρι του 2019, η βιωσιμότητα της ΔΕΗ ήταν βασικό θέμα συζητήσεων και η κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων ήταν και αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τους καταναλωτές. Μεταξύ αυτών, στα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο ήταν:

  • αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
  • μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5% , με υπόσχεση για «θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεπείς καταναλωτές»
  • εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλομένων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι οριζόντιες αυξήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι όπως είχε παραδεχθεί τον Ιούλιο του 2019 ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τα 800 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, αλλά πλούσιοι.

Φαίνεται ότι η σειρά μέτρων έχει φέρει αποτελέσματα στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης, καθώς, από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 παρουσιάζει σημαντική λειτουργική κερδοφορία. «Η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε Γ.Στάσσης.

Το ερώτημα πάντως είναι, με τι κόστος και ποιοι πληρώνουν την «εξυγίανση» της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, δύο Ενώσεις Καταναλωτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών – Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” καταγγέλλουν ότι «γίνονται το τελευταίο διάστημα αποδέκτες μεγάλου αριθμού παραπόνων-καταγγελιών, αναφορικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και απειλούνται με διακοπή. Επίσης, υφίστανται πίεση από τις εισπρακτικές εταιρείες για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Παράλληλα οι δύο Ενώσεις αναφέρονται και σε πρακτικές ιδιωτικών παρόχων ρεύματος, καταγγέλλοντας ότι «έχουν παρατηρηθεί αθέμιτες, αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές των προμηθευτών ενέργειας, μέσω νέων προσφορών και συμβολαίων.»

Προσθέτουν ότι «η ηλεκτρική ενέργεια ως κοινό αγαθό, ζωτικής σημασίας, είναι αναγκαία και αυτονόητη στην καθημερινή μας ζωή και η διαρκής πρόσβαση σε αυτήν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης αποτελεί διακύβευμα της Πολιτείας. Ως εκ τούτου η αγορά ενέργειας θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή, ως αγαθό, ζωτικής σημασίας, απαραίτητο και αναντικατάστατο για την καθημερινή επιβίωση».

Με πληροφορίες από το thepressproject.gr.

πηγη


loading…

Δείτε επίσης

“ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ” Ή ΞΕΦΤΙΛΑ; – ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΣΙΜΠ@ΥΚΙ@ ΣΕ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΜΕΘΥΣΤΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ; – ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΩΝ “ΠΑΓΚΟΜΙΩΝ ΛΙΓΟΥΡΗΔΩΝ”; – (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Την ονομάσαμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *