Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Εξουδετερωτικό αντίσωμα μειώνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα προστατεύει από τη βαριά νόσηση ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Πρόκειται για το εξουδετερωτικό αντίσωμα σοτροβιμάμπη, που εκτός από τον κορονοϊό εξουδετερώνει και πολλούς άλλους σαρμπεκο-ιούς.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των Anil Gupta και συνεργατών για το εξουδετερωτικά αντισώματα για τον κορονοϊό που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (27/10) στο περιοδικό The New England Journal of Medicine «Early Treatment for Covid-19 with SARS-CoV-2 Neutralizing Antibody Sotrovimab».

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή μελέτη φάσης 3 στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με συμπτωματική νόσο COVID-19 που δεν έχρηζαν νοσηλείας αλλά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και είχαν συμπτώματα για λιγότερο από 5 ημέρες. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1 προς 1 να λάβουν μια έγχυση σοτροβιμάμπης 500mg ή εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 29 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη και αξιολογήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι για οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 583 ασθενείς, εκ των οποίων οι 291 έλαβαν σοτροβιμάμπη και οι 292 έλαβαν εικονικό φάρμακο. 3 ασθενείς με COVID-19 (1%) από την ομάδα που έλαβε σοτροβιμάμπη σε αντίθεση με 21 ασθενείς με COVID-19 (7%) από την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή πέθαναν (σχετική μείωση κινδύνου κατά 85% με τη σοτροβιμάμπη).

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο, 5 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 1 κατέληξε μέχρι την 29η ημέρα από την ένταξη στη μελέτη. Σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, τα δεδομένα αφορούν 868 ασθενείς της μελέτης (430 στην ομάδα της σοτροβιμάμπης και 438 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου).

Ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν στο 17% των ασθενών που έλαβαν σοτροβιμάμπη και στο 19% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συμπερασματικά, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου με ήπια προς μέτρια νόσο COVID-19 που έλαβαν σοτροβιμάμπη εκτός νοσοκομείου μείωσαν την πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου, ενώ δεν εντοπίστηκαν ζητήματα ασφαλείας του φαρμάκου.

To άρθρο Κορονοϊός: Εξουδετερωτικό αντίσωμα μειώνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock