Σημαντική ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών ανοίγει τον δρόμο σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο


Ανακάλυψη πρωτεΐνης με πρωτεύοντα ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων, ανοίγει τον δρόμο σε νέες θεραπείες για τη γήρανση και τους μηχανισμούς καρκινογένεσης. Μάλιστα, η ανακάλυψη φέρει ελληνική σφραγίδα!

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Ηρακλείου Κρήτης προχώρησαν σε μία σημαντική ανακάλυψη. Αυτή αφορά τον ρόλο της πρωτεΐνης ΧΑΒ2, η οποία εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών αλλά και στη διαδικασία ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που επηρεάζει την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κυττάρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΤΕ, με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύουμε γενετικές βλάβες που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Κύτταρα και βλάβες του DNA

Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε κυττάρου.

Τα κύτταρα αντιμετωπίζουν τις βλάβες του DNA ενεργοποιώντας επιδιορθωτικούς μηχανισμούς, που έχουν την ικανότητα να το επαναφέρουν στην αρχική μορφή του. Ασθενείς με μεταλλάξεις σε γονίδια που εμπλέκονται σε επιδιορθωτικούς μηχανισμούς γερνούν πρόωρα ενώ εκδηλώνουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκινογένεσης.

Οι μεταλλάξεις, μάλιστα, στο γονίδιο που ενεργοποιεί την παραγωγή της XAB2 οδηγούν σε θνησιγένεια.

Στο μικροσκόπιο οι γονιδιακές μεταλλάξεις 

Η έρευνα εξηγεί, επιπλέον, γιατί οι μεταλλάξεις των γονιδίων που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών οδηγούν σε αναπτυξιακές ανωμαλίες στον άνθρωπο.

Αυτή η σημαντική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται την Τετάρτη (26.05.2021) στο έγκριτο περιοδικό «Nature Communications», διεξήχθη από τη δρ. Εύη Γουλιελμάκη και τη δρ. Μαρία Τσεκρέκου, μαζί με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Γαρίνη, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ο οποίος εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εμπλέκουν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης βλαβών με τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης στον άνθρωπο και αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους για την πρόληψη ή τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση και τους μηχανισμούς καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Στη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Μπατσιώτος, η Mariana Ascensão – Ferreira, η Ελευθερία Λεδάκη, η δρ. Καλλιόπη Στρατήγη, η δρ. Γεωργία Χατζηνικολάου, ο δρ. Παντελής Τοπάλης, ο δρ. Θεόδωρος Κωστέας, η dr. Janine Altmüller, ο καθηγητής Jeroen A. Demmers και o καθηγητής Nuno L. Barbosa-Morais.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Σημαντική ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών ανοίγει τον δρόμο σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Source link

realhosting
loading...

Απάντηση