Σκέρτσος: Τα self tests υποστηρίζουν το ελεγχόμενο και ασφαλές άνοιγμα της αγοράς


Τη «σημαντική βοήθεια» που δίνουν τα οικιακά τεστ στο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος. Είναι μια «σημαντική προσθήκη στην εθνική στρατηγική για το testing», τόνισε.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξει σταδιακά, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής δημόσιας υγείας», τόνισε εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η επιτροπή «κάνει συστηματική αξιολόγηση κάθε εβδομάδα, καθημερινά των δεικτών κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή της χώρας. Και βάσει αυτών των συμπερασμάτων εισηγείται περιοριστικά ή όχι, μέτρα». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, δεν υπάρχει θέμα μη λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κοζάνη με βάση κάποια ατζέντα, αλλά τίθεται ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας που προέχει πάνω από όλα. «Να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή ακόμη», πρότεινε εξάλλου.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, ο κ. Σκέρτσος αντέτεινε ότι «μέτρα στήριξης έχουν δοθεί. Στις τρεις αυτές περιοχές λειτουργούν 10.000 λιανεμπορικές επιχειρήσεις που, από την αρχή της πανδημίας, έχουν λάβει περίπου 123 εκατ. ευρώ σε μέτρα οικονομικής στήριξης, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι μέσα από τις επιστρεπτέες αλλά και άλλα μέτρα, όπως μειώσεις ενοικίων, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τώρα η έκτακτη αποζημίωση από 1.000 ως 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που μένει κλειστή». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε την καθημερινότητα και τη δραστηριότητά μας ανά εβδομάδα με διαφορετικό τρόπο. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, υπάρχει μεγάλη κόπωση μετά από ένα χρόνο». Ωστόσο, συμπλήρωσε με έμφαση, «αυτό που προβλημάτισε έντονα την επιτροπή και την κυβέρνηση για τις τρεις περιοχές είναι η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης με την επάρκεια του υγειονομικού συστήματος να φροντίσει να νοσηλευθούν σωστά οι ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε στην έκτακτη απόφαση την Παρασκευή (…) Σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση».Source link

realhosting
loading...

Απάντηση