Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η φρεγάτα «Κανάρης» από την προσάραξη – Σε λάθος χειρισμό οφείλεται το ατύχημα – Ο Στόλος χάνει μία μεγάλη μονάδα σε κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά περίοδο

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η φρεγάτα «Κανάρης» από την προσάραξη – Σε λάθος χειρισμό οφείλεται το ατύχημα – Ο Στόλος χάνει μία μεγάλη μονάδα σε κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά περίοδο

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί η φρεγάτα «Κανάρης» από την προσάραξη της στην νησίδα Αταλάντη, λίγο έξω από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ο ανθυποβρυχιακός θόλος έχει σχεδόν καταστραφεί, αφού σφήνωσε στα βράχια, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες που το πλοίο θα μπει στη δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Όσον αφορά στα αιτία, το ατύχημα όπως όλα δείχνουν οφείλεται μάλλον σε ανθρώπινο λάθος και βεβαίως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες όχι μόνον από τον κυβερνήτη του πλοίου, αλλά και σε αξιωματικούς πολύ πιο πάνω.

Η φρεγάτα «Κανάρης» από χθες έχει ξεφορτώσει καύσιμα και πυρομαχικά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα πάει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι αύριο Σάββατο. Οι φόβοι ήταν μήπως η πρόσκρουση έχει καταστρέψει τις προπέλες, αλλά και η πιθανή ύπαρξη ρηγμάτων. Στις ανησυχίες αυτές, ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τα επόμενα 24ωρα. Το βέβαιον είναι ότι το σόναρ που βρίσκεται στην πλώρη της φρεγάτας και χρησιμοποιείται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Ποιος ευθύνεται για την προσάραξη θα το δείξει η έρευνα. Μάλλον το ατύχημα οφείλεται σε λάθος χειρισμό έπειτα από κακή εκτίμηση. Σε ένα σημείο όμως που οι Έλληνες κυβερνήτες των πλοίων περνούν τόσο συχνά το λάθος αυτό δεν μπορεί να συγχωρεθεί, ιδίως όταν σε μία κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά στερείται μία φρεγάτα από το Στόλο. Είναι βέβαιο πώς το πλοίο θα μείνει εκτός για αρκετό καιρό. Το πόρισμα για τις ζημιές θα δείξει πόσο.

Μεγάλα λάθη έγιναν και στην επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση πώς δεν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό, αλλά για κάτι άμεσα αντιμετωπίσιμο. Μόνο έτσι δεν ήταν τα πράγματα. Στη συνέχεια ειπώθηκε πώς τα ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού θα αποκολλούσαν το πλοίο από την ξέρα, αλλά ούτε αυτό δεν συνέβη και βεβαίως το πλοίο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας συνοδεύτηκε από ρυμουλκό και δεν πήγε μόνο του.

Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να πληρώνει κι αυτό τα γλέντια κυβερνήσεων πάρα πολλών χρόνων. Άφησαν τον Στόλο στην τύχη του και τώρα οι λογαριασμοί (από εκείνα τα γλέντια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) έχουν έρθει όλοι μαζί προς πληρωμή… Αυτή η πραγματικότητα βέβαια δεν απαλλάσσει τους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά και όσους στην ιεραρχία του ΠΝ έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει περιστατικά με ατυχήματα στον Στόλο, που ευτυχώς χάρη στον κόσμο που υπηρετεί στα πλοία, δεν είχαν δραματικές συνέπειες. Όμως πόσα καμπανάκια πρέπει να χτυπήσουν για να καταλάβει η ηγεσία πως πρέπει να πάψουν να “στρογγυλεύουν τις γωνίες” και να πουν τα πράγματα με τ΄ όνομά τους;

Το χρονικό

Πρωί Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου. Ώρα 06.15. Η φρεγάτα «Κανάρης» με πλήρωμα περίπου 170 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, επαγγελματίες οπλίτες και ναύτες απέχει λίγα ναυτικά μίλια από το ναύσταθμο Σαλαμίνας. Μετά από μία εβδομάδα αποστολή ως πλοίο σκοπούν στο κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο, ο «Κανάρης» επιστρέφει στο μεγαλύτερο ναύσταθμο του ελληνικού στόλου. Πλέει με χαμηλή ταχύτητα, περίπου 8 κόμβους την ώρα. Σε περίπου 20 λεπτά, η φρεγάτα θα έχει παραβάλει στη θέση της στο Ναύσταθμο.

Τα τελευταία λεπτά του ταξιδιού, είθισται να βρίσκονται στη γέφυρα όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί από τον κυβερνήτη και τον ύπαρχο, μέχρι τον πηδαλιούχο. Πολύ περισσότερο, που αυτό ήταν το πρώτο επιχειρησιακό ταξίδι του αντιπλοιάρχου κυβερνήτη του «Κανάρη», ο οποίος πρόσφατα είχε αναλάβει τη διοίκηση της φρεγάτας που θεωρείται μία από τις πιο αξιόμαχες μονάδες του ελληνικού στόλου. Ξαφνικά, ώρα 06.15, το πλοίο κάνει έναν απότομο ελιγμό, ανάποδα και δεξιά.

Ο «Κανάρης» πλέει στον λεγόμενο δίαυλο ανοιχτά της Ψυττάλειας και από λάθος υπολογισμό κατευθύνεται πάνω σε ξέρα στη νησίδα Αταλάντη. Μία ξέρα, όχι μόνο χαρτογραφημένη, αλλά και ευδιάκριτη, αφού πάνω της έχει προειδοποιητικά φανάρια. Παρά τον ελιγμό, ανάποδα και δεξιά, η φρεγάτα πέφτει πάνω στην ξέρα με την πλώρη. Το πλοίο ακινητοποιείται και το πλήρωμα προσπαθεί να εντοπίσει πόσο σοβαρές είναι οι ζημιές. Έπειτα από τους πρώτους ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εισροή υδάτων ούτε και διαρροή καυσίμων. Όμως το πλοίο δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα βράχια, στα οποία έχει προσαράξει.

Την ώρα εκείνη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μεταβαίνει στην περιοχή της Ρόδου όπου πλέουν ήδη άλλες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού για την άσκηση «Μέδουσα», στην οποία θα λάβουν μέρος μαζί με αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, για να ενισχύσουν τη διμερή ναυτική συνεργασία και να στείλουν το μήνυμα ότι το ΠΝ είναι ισχυρό και αποτελεί εγγύηση τη διατήρηση του status quo στο Αιγαίο.

Η ειρωνεία είναι ότι εκείνη την ώρα, τρία από τα ρυμουλκά του ΠΝ με κυβερνήτες στρατεύσιμους σημαιοφόρους αποπλέουν από τη Σαλαμίνα για την Ψυττάλεια, με σκοπό να αποκολλήσουν τη φρεγάτα «Κανάρης» από την ξέρα. Αποστολή τους να απομακρύνουν το πλοίο όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου το περιστατικό να μη λάβει μεγάλη έκταση και τρωθεί το γόητρο του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό συνέβη 8 ώρες αργότερα, αφού χρειάστηκε και συνδρομή ιδιωτικού ρυμουλκού.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

“ΜΑΛ@ΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!”. ΜΕ ΧΥΔΑΙΕΣ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ! ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΠΟΥ ΘΕΡΙΕΥΕΙ… (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ)

Η κατασκευή του νέου φράχτη στην περιοχή των Φερών, στον Έβρο προκαλεί εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη