888 Σπίρτζης: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων των δύο λαών | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σπίρτζης: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων των δύο λαών

Σπίρτζης: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων των δύο λαών

Τις δυνατότητες και προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων στον τομέα των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών και μεταφορών, εξέτασαν σήμερα, στα Σκόπια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βόρειας Μακεδονίας, Γκόραν Σουγκάρεσκι.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης μετά τη συνάντηση, τα υπουργεία Μεταφορών των δύο χωρών εργάζονται εντατικά ώστε να υπάρξουν συμφωνίες έτοιμες προς υπογραφή το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και κατά την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παράσχει βοήθεια προς την Βόρεια Μακεδονία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στον τομέα των μεταφορών.

«Υπάρχει ενιαία αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε στο εξής, υπάρχει ένα όραμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και τόνισε ότι το όραμα αυτό είναι να ισχύσει μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων το ίδιο καθεστώς που ισχύει μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορά προϊόντων χωρίς καθυστερήσεις και με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Γκόραν Σουγκάρεσκι, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας του και ανέφερε ότι οι δύο χώρες δίνουν έμφαση στην μεταξύ τους σιδηροδρομική σύνδεση κατά μήκος του Διαδρόμου 10, καθώς και στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Μοναστήρι-Φλώρινα.

Επισήμανε ακόμα, ότι οι δύο πλευρές συζητούν για την υπογραφή συμφωνίας που θα ρυθμίζει την διεξαγωγή κοινών συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων, σε ένα κτίριο, στις σιδηροδρομικές συνοριακές διόδους Γευγελή-Ειδομένη και Κρεμένιτσα-Νέα Καύκασος, με στόχο την συντόμευση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της μεταφοράς επιβατών και προϊόντων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, πότε θα αλλάξουν οι πινακίδες οδικής σήμανσης στην Ελλάδα, ώστε αντί για Σκόπια και FYROM να γράφουν Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι για τις πινακίδες οδικής σήμανσης ισχύουν διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έτσι, εξήγησε, εκεί που οι πινακίδες δείχνουν κατεύθυνση προς χώρα θα αναγράφουν Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκεί που δείχνουν κατεύθυνση προς πόλη θα αναγράφουν το όνομα της πόλης.

«Οι δύο κυβερνήσεις έχουν πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης και δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος και τις ακραίες πολιτικές φωνές που δεν ήθελαν την συμφωνία. Άρα, να είστε σίγουροι ότι το μόνο που δεν μας απασχολεί είναι οι πινακίδες. Θα είναι πολύ μεγάλη χαρά να τις βάλουμε. Όπως θα είναι μεγάλη θλίψη, εάν μετά την τοποθέτηση τους, συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρήσουν να τις καταστρέψουν», είπε ακόμη ο κ. Σπίρτζης.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ως ένδειξη καλής θέλησης προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σπίρτζης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετονομασίας του.

newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Δείτε επίσης

ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ! ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ! ΉΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΚΙΟΤΕΨΕ!

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο λαός μας λέει: “Κόρακας κοράκου …