888 Στάση εργασίας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Στάση εργασίας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, διοικητικό-τεχνικό προσωπικό, ταμίες και ταξιθέτες, το περασμένο Σάββατο.

Όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, όλες οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, λόγω της προειδοποιητικής φύσης της κινητοποίησης – εκτός των θεάτρων της Επιδαύρου και της παράστασης του Ρομέο Καστελούτσι στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το Σάββατο ήταν στην Επίδαυρο και αιφνιδιάστηκε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις – νόμιζε ότι είχε βρεθεί λύση…

Η πληθώρα εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές παραγωγές σε πολλούς και διάσπαρτους χώρους στην Αθήνα και τον Πειραιά, υποχρεώνει το προσωπικό να εργάζεται υπερωριακά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να γίνει η ρύθμιση που ισχύει στο Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το ΚΘΒΕ, όπου οι συνάδελφοί τους «αποζημιώνονται σύμφωνα με τον νόμο».

Ισχυρίζονται δε ότι το Φεστιβάλ είναι υποστελεχωμένο σε κάθε του τμήμα, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τα νόμιμα και λύση στη μόνιμη εκκρεμότητα στο θέμα των συμβασιούχων δεν έχει δοθεί.

Το Σωματείο είχε θέσει στη διοίκηση το ζήτημα της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ και είχε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εργασίας.

Ομως η διοίκηση του Φεστιβάλ δεν μερίμνησε για λύση, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να είναι ανοιχτός και να δουλεύει σε υπερ-12ωρη βάση, κάθε μέρα του μήνα για όλο το διάστημα, δηλαδή από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο:

«Ενώ καταστρώνεται το μεγαλύτερο στην ιστορία του οργανισμού καλλιτεχνικό πρόγραμμα κόστους πολλών εκατομμυρίων, τα εισιτήρια σε καιρό κρίσης ανατιμώνται προς τα πάνω, οι εργαζόμενοι που με την εργασία τους υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα με όλες τους τις δυνάμεις δεν αποζημιώνονται για βραδινές ώρες, Κυριακές και αργίες, όπως με σαφήνεια ο νόμος ορίζει. Το Φεστιβάλ Αθηνών φαίνεται να δουλεύει 9.00 με 17.00 για 5 μέρες την εβδομάδα, ενάντια σε κάθε λογική και νομιμότητα και ενάντια στις καλλιτεχνικές και πρακτικές ανάγκες του, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές παραστάσεις τελειώνουν ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, η δε προετοιμασία τους στους ανοιχτούς χώρους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μετά τις 10.00 το βράδυ, τις Κυριακές και τις αργίες, η διοίκηση με πρόφαση “τεχνικό κώλυμα” δηλώνει ότι δεν δύναται να τους πληρώσει, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά τους υποχρεώνει να είναι εκεί παρέχοντας την εργασία τους».

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

● Την πληρωμή της εργασίας των εργαζομένων όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ σε νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.

● Την καταβολή των ήδη δεδουλευμένων τους.

● Την οριστική λύση της χρόνιας εκκρεμότητας των συμβασιούχων που εργάζονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

● Την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, διότι για την κατάρτιση του υπάρχοντος δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Επιστροφές εισιτηρίων για τις παραστάσεις που ματαιώθηκαν θα γίνονται από σήμερα στα ταμεία του Φεστιβάλ.

Δείτε επίσης

Ιράκ: Ρουκέτες έπληξαν αμερικανική βάση, δίπλα στην πρεσβεία

Ρουκέτες έπληξαν βάση του – υπό τις ΗΠΑ – στρατιωτικού συνασπισμού στη Βαγδάτη τις πρώτες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *