888 Στη δημοσιότητα το σχέδιο της Άγκυρας για την Κύπρο – Εισήγηση-σοκ στον Ερντογάν – Κίνηση-ματ ετοιμάζει η Λευκωσία | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Στη δημοσιότητα το σχέδιο της Άγκυρας για την Κύπρο – Εισήγηση-σοκ στον Ερντογάν – Κίνηση-ματ ετοιμάζει η Λευκωσία

Στη δημοσιότητα το σχέδιο της Άγκυρας για την Κύπρο – Εισήγηση-σοκ στον Ερντογάν – Κίνηση-ματ ετοιμάζει η Λευκωσία

Νέο πλαίσιο και κόκκινη γραμμή θέτει η Τουρκία στο Κυπριακό με τρόπο που πρακτικά αποτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών, δείχνοντας συγχρόνως ως εναλλακτική, την λύση των δυο κρατών μέσω διαπραγμάτευσης.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη Χουριέτ (και είναι μέρος της εισήγησης του σε συνέδριο της περασμένης Άνοιξης) ο Πολιτικός Διευθυντής και ισχυρός άνδρας της γραφειοκρατίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγαταϊ Ερτσιγιές με τίτλο «Η Λύση απαιτεί αλλαγή μοντέλου στην Κύπρο», ο Τούρκος αξιωματούχος διατυπώνει την θέση ότι πλέον απαιτείται η εξέταση και άλλων μορφών λύσης πέραν της ομοσπονδίας, αναφέρει ο Ν. Μελέτης για το Liberal.gr

Η χρονική στιγμή που βλέπει το φως της δημοσιότητας το συγκεκριμένο άρθρο εκτιμάται ότι αποτελεί σαφές μήνυμα σε διπλωματικό επίπεδο για το που και πως θα κινηθεί στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης η Τουρκία για το Κυπριακό, ενώ συγχρόνως συνεχίζονται οι ακραίες απειλητικές δηλώσεις από το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας που συμπληρώνουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό.

Ήδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι συναντήσεις του κ. Γκουτιέρες ,με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί, ενώ το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα και της κρίσιμης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Τσαγαταϊ Ερτσιγιές βάζει ως κόκκινη γραμμή την αποδοχή εκ των προτέρων από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής ισότητας (όπως την ερμηνεύει η Άγκυρα),διαφορετικά όπως λέει η άλλη επιλογή είναι η λύση των «δυο κρατών».

«Αυτή η σταθερή βάση μπορεί να βρεθεί μόνο εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σχετικά με τις παραμέτρους της πολιτικής ισότητας εκ των προτέρων πριν ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η πολιτική ισότητα είναι η εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εταιρική σχέση, είτε με τη μορφή Ομοσπονδίας είτε με Συνομοσπονδία. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν σε ένα μοντέλο συνεργασίας που θα βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα, δηλαδή ένα μοντέλο δύο κρατών με διαπραγμάτευση…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Τσαγαταϊ Ερτσιγιές υποστηρίζει ότι οι ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να δεχθούν τον διαμοιρασμό εξουσίας και του πλούτου στο πλαίσιο ενός νέου συνεταιριστικού κράτους (λέγοντας ότι η μόνη φορά που δέχθηκαν την πολιτική ισότητα ήταν με το σχέδιο Ανάν, επειδή τότε πιέζονταν από το χρονοδιάγραμμά ένταξης στην Ε.Ε.) και ότι οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται τις πραγματικότητες στο έδαφος επί δεκαετίες και οι τελευταίες δηλώσεις της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας δείχνουν ότι απέχουν κατά πολύ από αλλαγή αυτής της νοοτροπίας.

Η πραγματική λύση απαιτεί αλλαγή προτύπου και άλλες επιλογές Λύσης πέρα από εκείνη της Ομοσπονδίας, σημειώνει ο κ. Ερτσιγιές και επικαλείται για αυτό (παρερμηνεύοντας τες) και τις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην έκθεση του ότι «απαιτούνται νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε αυτό το πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Ερτσιγιές ,δηλώνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε νέα ιδέα εφόσον διασφαλίζει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και την Ασφάλεια τους ώστε να μην επαναληφθεί η περίοδος 1960-1974…

Στο άρθρο του ο Πολιτικός διευθυντής του Τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει αναδρομή από το 1960 για να αποδείξει ότι ο λόγος γένεσης του Κυπριακού προβλήματος αλλά και η αιτία μη επίλυσης του επί δεκαετίες ,που το καθιστούν μια από τις πιο μακροχρόνιες παγωμένες διαφορές σε διεθνές επίπεδο, είναι η… άρνηση των ελληνοκυπρίων να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα και τον διαμοιρασμό εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους. 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ 

Η Λευκωσία έχει αποφασίσει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία 24ωρα πριν την αναχώρηση τους για τη Νέα Υόρκη. Αυτό που ουσιαστικά απομένει και θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, μετά και τις επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είναι το τι θα ζητηθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια από τις, ίσως, λακωνικότερες δηλώσεις του, αφ’ ότου έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε δώσει εδώ και μέρες το στίγμα των ενεργειών στη Νέα Υόρκη. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως «όταν γίνει θα ανακοινωθεί». Δεν είπε ούτε «όταν ληφθεί απόφαση» ούτε και ότι «το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ουσιαστικά ανήγγειλε την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αφήνοντας να αιωρούνται δύο ερωτήματα: 1) Πότε θα γίνει η προσφυγή, και 2) Τι θα ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Γι’ αυτά τα δύο ερωτήματα θα επιχειρηθεί αναζήτηση απαντήσεων στη διάρκεια των επαφών που θα γίνουν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ληφθεί και η απόφαση για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε προσφυγή κατά της Τουρκίας.

Θα γίνουν επαφές σε τρία διαφορετικά επίπεδα και όχι κατ’ ανάγκη την ίδια χρονική περίοδο. Είναι οι επαφές που θα έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ξένους αξιωματούχους αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη (μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κλπ), είναι επίσης οι συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους του και είναι και οι επαφές που θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Μέσα από το πλέγμα των συναντήσεων αυτών θα ξεκαθαρίσει και το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Ξεκινώντας πρώτα για τη μορφή που θα έχει η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στη ζυγαριά των αποφάσεων βρίσκονται πέντε πιθανές επιλογές:
α) Απλή συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου στο Συμβούλιο Ασφαλείας
β) Υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
γ) Δήλωση του Συμβούλιο Ασφαλείας
δ) Δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας
ε) Press Line, δηλαδή να γίνει μια ενημέρωση επί των εξελίξεων στο θέμα των Βαρωσίων.

πηγη

Δείτε επίσης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΟΥΓΟ – “ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” ΕΙΠΕ – “ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΟΥΝ”..(ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ “Βόμβες” εξαπέλυσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *