Κόσμος

Συρία: Πλήγματα του αμερικανικού στρατού σε εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης

Σε ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν αναφέρεται πως τα «πλήγματα ακριβείας» έγιναν σε «νόμιμη άμυνα» και αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, Αμερικανός πολίτης υπέκυψε από καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ επιπλέον 21 υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν μετά από διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα «για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», σύμφωνα με τον Όστιν.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως τα πλήγματα «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας».

Νωρίτερα την Πέμπτη (27/10) το Πεντάγωνο ανακοίνωνε πως αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ (12 και τεσσάρων αντίστοιχα) από την αρχή του Οκτωβρίου, κατηγορώντας «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν».

Σημειώνεται ότι, ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Ο αγιατολάς Χαμενεΐ, από την πλευρά του κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «διευθύνουν»τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στην Τεχεράνη. «Η προειδοποίησή μου στον αγιατολά είναι πως αν οι Ιρανοί συνεχίσουν να δρουν εναντίον των στρατευμάτων μας, θα ανταποδώσουμε, και πρέπει να είναι έτοιμοι. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το Ισραήλ».

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock