888 Στοιχεία-σοκ για μετανάστες που χάθηκαν πριν φτάσουν στην Εδέμ | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Στοιχεία-σοκ για μετανάστες που χάθηκαν πριν φτάσουν στην Εδέμ

Στοιχεία-σοκ για μετανάστες που χάθηκαν πριν φτάσουν στην Εδέμ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Κάποιος που πρόκειται να πεθάνει, δεν πενθεί τους πεθαμένους” έγραφε ο Ελβετός θεατρικός συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρενματ.

Η έχοντας κλείσει ραντεβού με τον θάνατο της ανθρωπιάς της Δύση, δεν έχει χρόνο να πενθήσει τους πεθαμένους…

Πριν από λίγες ημέρες τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως ακόμη δύο προσφυγόπουλα πνίγηκαν στη Μεσόγειο καθώς εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ισπανία από το Μαρόκο.

Η ισπανική ακτοφυλακή πρόσθεσε ότι άλλοι 16 μαροκινοί μετανάστες αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι μετά από τη βύθιση ενός άλλου σκάφους από την ακτή της βόρειας πόλης Nador του Μαρόκου.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έδειξαν ότι περισσότεροι από 38.852 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ισπανία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ιδίως και μετά την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας. Οι μαροκινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέτυχαν περισσότερες από 54.000 προσπάθειες διέλευσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) 42.500 μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία από την αρχή του έτους και 433 άλλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, συχνά σε υπερπλήρη και μη ασφαλή πλοιάρια.

Στοιχεία-σοκ για μετανάστες που χάθηκαν πριν φτάσουν στην Εδέμ

Πέραν της πολιτικής διάστασης του μεταναστευτικού ζητήματος, των ανησυχιών για το μέλλον της Ευρώπης και άλλα τινά, δεν πρέπει να λησμονούμε την ανθρώπινη πλευρά.

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο. Μπορεί η πολιτισμένη Δύση να το θυμάται όταν φωτογραφίες σαν εκείνες από το άψυχο κορμάκι του μικρού Αϊλάν πριν από δυο χρόνια κάνουν το γύρο του διδικτύου, αλλά η part time ευαισθητοποίηση δεν λύνει το πρόβλημα…

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, που πραγματοποιούν επικίνδυνες μετακινήσεις αναζητώντας την δική τους Εδεμ παγκοσμίως καταλήγουν νεκροί ή αγνοούμενοι, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία σχεδόν διπλασιάζοντας τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. .

Τουλάχιστον 56.800 μετανάστες σε όλον τον κόσμο απλώς… εξαφανίστηκαν από το 2014 από την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τον Οκτώβριο, η οποία μιλούσε για περίπου 28.500. Μόνο φέτος, ο ΔΟΜ έχει τεκμηριώσει πάνω από 1.900 θανάτους μέσα και γύρω από τη Μεσόγειο.

Εστιάζοντας μόνο στην Ευρώπη, ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 4.900 μετανάστες, οι οικογένειες των οποίων έχουν αγνούμενους, σχεδόν το ήμισυ των οποίων είναι παιδιά που έχουν αναφερθεί ότι αγνοούνται από τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι αγνοούμενοι είναι αμέτρητοι, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων μέσω θαλασσίων σκαφών, αλλά και των παιδιών των οποίων οι γονείς έχασαν τα ίχνη τους στο χάος των χερσαίων συνόρων. Συνολικά, το Associated Press βρήκε σχεδόν 4.900 άτομα των οποίων οι οικογένειες λένε ότι απλά εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος στην Ευρώπη ή καθ ‘οδόν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.700 παιδιών των οποίων οι οικογένειες ανέφεραν ότι λείπουν από τον Ερυθρό Σταυρό.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για τον εντοπισμό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν μειωθεί. Από τους 400 περίπου που παραμένουν σε ένα τυνησιακό νεκροταφείο για μη αναγνωρισμένους μετανάστες, για παράδειγμα, μόνο ένας έχει αναγνωριστεί από τότε που ξεκίνησε το 2005.

«Οι οικογένειές τους μπορεί να πιστεύουν ότι το άτομο είναι ακόμα ζωντανό ή ότι θα επιστρέψει μία μέρα”, δήλωσε ο ναύτης Chamseddin Marzouk. «Δεν ξέρουν ότι εκείνοι που περιμένουν είναι θαμμένοι εδώ, στο Zarzis της Τυνησίας».

Αντί άλλου επιλόγου οι στίχοι του Καρυωτάκη αφιερωμένοι στην Δύση :

“Αν τουλάχιστον, μέσα στούς ανθρώπους

αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…

Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,

θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία”.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Η… φίλη μας η Μέρκελ: «Δεν μας αφορά το θέμα της Αγιά Σοφιάς».Αφορά ΕΜΑΣ που αγοράζουμε Γερμανικά προϊόντα. Ας τα «κόψουμε» λοιπόν

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Όποιος περίμενε …