ΕνημέρωσηΟικονομία

Συνήγορος του Πολίτη: Επιστροφή κρατήσεων εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Τη συμμόρφωση της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ με την υπ’ αριθμ. 1477/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 244/2017) για την οποία είχε απευθύνει Πόρισμα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1477/2021 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τη συνταγματικότητα της παρακράτησης της ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, επανέρχεται στο υπ’ αριθμ. 241883/17150/2018 πόρισμά του. Το Πόρισμα συντάχθηκε κατόπιν πλήθους αναφορών πολιτών σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Δημοσίου στην υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού συνεχιζόταν η παρακράτηση της ΕΑΣ από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι διατάξεις των νόμων 3863/2010, 3865/2010, 3986/2011 και 4002/2011 που αφορούν την ΕΑΣ, αντίκεινται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος, όσο και στις υπερνομοθετικές πηγές δικαίου που δεσμεύουν τη χώρα μας και κυρίως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφασης ήταν ότι τελικός αποδέκτης των εισφορών δεν είναι το Δημόσιο, από το οποίο συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τους οποίους δεν έχουν απολαβές οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger