888 Συναγερμός στους παραγωγούς της Αλεξανδρούπολης λόγω δάκου | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Συναγερμός στους παραγωγούς της Αλεξανδρούπολης λόγω δάκου

Συναγερμός στους παραγωγούς της Αλεξανδρούπολης λόγω δάκου

Να σπεύσουν άμεσα για τους απαραίτητους ψεκασμούς στα δέντρα τους, ώστε να τα σώσουν από τη δυναμική εμφάνιση του δάκου, καλεί τους 300 και πλέον ελαιοπαραγωγούς της Αλεξανδρούπολης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης.

«Πριν από δέκα ημέρες είχα βγάλει ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για την εμφάνιση δάκου στις παγίδες που έχουμε τοποθετήσεις σε διάφορα σημεία των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Δέκα ημέρες μετά, βγάζω δεύτερη ανακοίνωση με την οποία και καλώ τους παραγωγούς να σπεύσουν άμεσα για τους ψεκασμούς, αλλιώς είτε θα χάσουν την παραγωγή τους είτε θα παράξουν κακής ποιότητας ελαιόλαδο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδάκης.

«Πριν από δέκα ημέρες στην κάθε παγίδα εντοπίζαμε έξι με επτά δάκους και σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 30», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου.

«Με τον εντοπισμό δέκα δάκων σε κάθε παγίδα, ο ελαιοπαραγωγός πρέπει να ψεκάσει ‘χθες’ προκειμένου να σώσει την παραγωγής του», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «όσοι παραγωγοί καλλιεργούν στην περιοχή την ποικιλία Χαλκιδικής, που αφορούν στο 2% του συνόλου, ήδη έχουν χάσει την παραγωγή τους, αφού προσβλήθηκε από τον δάκο και τώρα δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό για να σώσουν την κατάσταση. Οι υπόλοιποι που καλλιεργούν την ποικιλία Μάκρης, την ντόπια ποικιλία δηλαδή, προλαβαίνουν να επέμβουν, αλλά πρέπει να το κάνουν άμεσα”.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου, είναι αρμόδια μόνο για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης (περίπου 180 στρέμματα με 220.000-250.000 δέντρα ελιάς), ενώ οι ελαιοπεριοχές σε Σαμοθράκη και Μαρώνεια, ελέγχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με σημερινή σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να επισκέπτονται τα κτήματά τους σε όλη την ελαιοκομική περίοδο και να εξετάζουν δειγματοληπτικά τους ελαιόκαρπους. Αν παρατηρούν παρουσία του δάκου να επικοινωνούν με τους γεωπόνους της υπηρεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός και να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί.

Νεότερα δεδομένα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από την παρακολούθηση των δακοπαγίδων σε όλη την περιοχή Αλεξανδρούπολης, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης.

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Χάρτης πρόκληση από την Άγκυρα: «Έβαψαν» τουρκική την Κύπρο σε επίσημο χάρτη (εικόνα)

Ο χάρτης έχει αναρτηθεί στον επίσημο λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Twitter Τουρκική έβαψε …