ΕνημέρωσηΠολιτική

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου την Κυριακή για τους αγρότες

Σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα συζητηθεί το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα μέτρα που μπορεί να δρομολογηθούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αγροτών.

Η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ θα συμετέχουν τουλάχιστον πεντε υπουργεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Εσωτερικών, Το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο υποδομών.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες αγρότες των Τρικάλων προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, στο ύψος του Ζάρκου, για περίπου μισή ώρα. Οι αγρότες της Λάρισας έχουν αποφασίσει να μετακινήσουν τα οχήματά τους την Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου

Την περασμένη Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη την Καστοριά και τα Γρεβενά προχώρησαν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρώντας σε πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ.

Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.

«Έχει δείξει η κυβέρνηση τι έχει κάνει για τους αγρότες. Θέλω να τους παρακαλέσω να μην κλείσουν κεντρικές αρτηρίες εθνικών οδών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια σειρά από 20 παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για τον πρωτογενή τομέα. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα αιτήματα των αγροτών. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ρεύμα: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους αγρότες της Θεσσαλίας εν μέσω κινητοποιήσεων

Εν αναμονή της ευνοϊκής ρύθμισεης για το ρεύμα βρίσκονται η αγρότες της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβριου.

Η ρύθμιση για τις οφειλές ηλεκτρικής ενέργειες στις πληγείσες περιοχές προβλέπει τα εξής:

  1. Για τα έτη 2024 και 2025 αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
  2. Αντιστοίχως, από 1ης.1.2026 οι παραπάνω οφειλές δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση έως την 31η.12.2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες. Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης, με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.
  3. Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι αγρότες που κατά την 4η.9.2023 έχουν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης, των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
  4. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδιου για την Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, εξειδικεύεται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, οι δικαιούχοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των οφειλών, όπως και η τυχόν χορήγηση έκπτωσης ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης.

Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται για την εφαρμογή της ρύθμισης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock