Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις χηρείας με ελάχιστο ποσό 360 ευρώ

Συντάξεις χηρείας με ελάχιστο ποσό 360 ευρώ

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι διατάξεις για τις αλλαγές που αφορούν στις συντάξεις χηρείας. Με την τροπολογία θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο-χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Η σύνταξη χηρείας για 20 χρόνια ασφάλισης του θανόντος προσδιορίζεται στα 384 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο θανών ασφαλισμένος ή συνταξιούχος είχε χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 20 ετών, το ανώτερο ποσό μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, για ασφάλιση μέχρι 15 έτη το ποσόν είναι 360 ευρώ, για 16 έτη αντιστοιχούν 364,80 ευρώ, για 17 έτη είναι 369,60 ευρώ, για 18 έτη 374,40 ευρώ και για 19 έτη 379,20 ευρώ.

Επίσης, ορίζεται ότι, σε περίπτωση θανάτου του γονέα, χορηγείται στα τέκνα η σύνταξη, εφ’ όσον αυτά είναι άγαμα και μέχρι την συμπλήρωση του 18ου έτους ζωής ή του 24ου έτους ζωής, εφ’ όσον φοιτούν σε ανώτατες ή αναγνωρισμένες σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα τέκνα, στις περιπτώσεις που ο θάνατος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα επέρχεται κατά το σχολικό έτος προετοιμασίας του τέκνου για τις επόμενες σπουδές του.

Ειδικότερα:

-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Επιδότηση έως 50.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ σε μικρές επιχειρήσεις – Ποιοι το δικαιούνται

Ανάσα αναμένεται να πάρουν 160.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες κρατικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη