ΣΥΡΙΖΑ: Ανισοβαρές και κατώτερο των περιστάσεων το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία


«Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και παλινωδίες, το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ προς την Τουρκία για την μεγαλύτερη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας της τελευταίας 25ετίας, είναι ανισοβαρές και κατώτερο των αναγκών και των περιστάσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τονίζει ότι τα Συμπεράσματα «ορθώς καθιερώνουν μια διττή ευρωτουρκική προσέγγιση πίεσης και συνεργασίας που η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει εις το έπακρον». Προσθέτει ότι, όμως, από τη μία αναδεικνύουν με λεπτομέρεια τα επόμενα βήματα μιας θετικής ατζέντας, από την άλλη δεν αναφέρονται σε μηχανισμό κυρώσεων αλλά σε «αξιοποίηση επιλογών και εργαλείων» επαναλαμβάνοντας αναφορές προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Επιπλέον, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα Συμπεράσματα αναφέρουν ότι αυτές οι «επιλογές και τα εργαλεία» θα χρησιμοποιηθούν εάν υπάρξουν «νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» χωρίς να καθίσταται σαφές από το Κοινό Ανακοινωθέν Μπορέλ ποιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. ‘Αλλωστε, σημειώνει, «σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν που καλωσορίζει και η κυβέρνηση:

– οι έρευνες του Oruc Reis χαρακτηρίζονται προκλητικές αλλά όχι παράνομες, πηγαίνοντας πίσω και από το λεκτικό των Συμπερασμάτων του Οκτωβρίου 2020 που αναφερόταν σε “τερματισμό παράνομων ενεργειών κατά της Ελλάδας…”Source link

realhosting
loading...

Απάντηση