ΕνημέρωσηΟικονομία

ΥΠΟΙΚ: Έρχονται μέτρα στήριξης 1 δισ. ευρώ – Δράσεις σε τέσσερις άξονες

Τους τέσσερις άξονες της οικονομικής πολίτικης της κυβέρνησης παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με τον ΥΠΕΘΑ κ. Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για μια δέσμη μέτρων αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. 

Ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατά τις φυσικές καταστροφές σε πιο μόνιμη βάση, είναι οι τέσσερις πυλώνες που θα στηριχθεί η οικονομική πολιτική, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς κκ. Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά.

Συγκεκριμένα, εξειδικεύθηκαν παρεμβάσεις συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ για τηνπερίοδο 2023 – 2024, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα νέα μέτρα στήριξης και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε παρεμβάσεις με τον νέο νόμο του υπουργείου.

Μάλιστα, ο ΥΠΕΘΑ στάθηκε στη δέσμη μέτρων αξίας 1 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το επίδομα θέρμανσης και η επιστροφή ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο, μεταξύ άλλων.

  • Ο πρώτος άξονας

Στον πρώτο άξονα, στόχος είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την επέκταση της δυνατότητας παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα Χρήση προγράμματος «Ηρακλής» για εναπομείνασες εκκρεμότητες, προώθηση ενός πλαισίου κανόνων, διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers,ενίσχυση της υπηρεσίας IRIS για διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς τραπεζική πληρωμή και απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα.

  • Ο δεύτερος άξονας

Εδώ περιλαμβάνονται δέκα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

  1. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
  2. Ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά από το 2024
  3. MyData, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό από το 2024
  4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
  5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής
  6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής
  7. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ
  8. Θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών
  9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας
  10. Παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
  • Ο τρίτος άξονας

Περιλαμβάνει πέντε μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

Συγκεκριμένα:

  • Από 1η Ιανουαρίου 2024 νέα αύξηση των συντάξεων
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023
  • Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023
  • Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Τα επιπλέον μέτρα που επιβεβαίωσε το ΥΠΟΙΚ αφορούν στο «ξεπάγωμα» των τριετιών, η κατάργηση μείωσης συντάξεων 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται, αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση εξόδων διανυκτέρευσης ενστόλων, πρόγραμμα έναέριας διάσωσης, αναδρομική αύξηση από 1η Ιουλίου του πτητικού επιδόματος κατά 2.000 ευρώ ετησίως και τέλος μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων στο 0,2% και μείωση κατά 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών.

  • Ο τέταρτος άξονας

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές και μέτρα θωράκισης της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών:

  1. Κατατίθεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ για το Εθνικό ΠΔΕ και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις πρώτες αποζημιώσεις (πρώτη αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις) από τις καταστροφές. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.
  2. Κατόπιν της ευελιξίας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έργα έως 2,2 δισ. εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αναθεωρηθεί εκ νέου.
  3. Δημιουργείται από 1/1/2024 ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα καλύπτει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. Αυξάνεται το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για αυτόν τον λογαριασμό από 300 εκατ. ετησίως που σήμερα βρίσκονται στο Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής, σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως (αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ), για να καλύψει τόσο τις υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και για να καλύπτει μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη.
  4. Για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συμπληρωματικά του σημερινού φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό κλιμακώνεται από 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1 έως 2 αστέρων, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, 1,5 ευρώ στη βραχυχρόνια μίσθωση και φτάνει έως τα 6 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές.
  5. Από το 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.
  6. Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι κινητοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των πληγέντων μέσω του ειδικού λογαριασμού Κρατικής Αρωγής GR 9501000230000002341227461.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock