Συνεχείς ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας με πολύπλοκα σενάρια μάχης απ άκρη σ΄άκρη σε όλη τη χώρα έχουμε από το ΓΕΕΘΑ ενώ έχει ξεκινήσει να «απλώνεται» η Μέδουσα». Τα σενάρια σκήσεων περιλαμβάνουν απόκρουση αερογεφυρώματος και θαλάσσιας κρούσης από εχθρικές δυνάμεις, ασκήσεις αερομεταφερόμενου τάγματος, ασκήσεις ετοιμότητας της 95 ΜΕΘ, Μοίρας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. 

Ολα αυτά ενώ αναμένεται η έκδοση διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τη μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Οι Δομικές αλλαγές που φέρνει ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Τουρκία οδηγούν αναπόφευκτα σε ελληνική πολεμική κινητοποίηση διότι ουσιαστικά πρόκειται για τον σύντομο δρόμο υλοποίησης του οράματος του Ερντογάν ώστε να καταστεί η Τουρκία πολύ γρήγορα περιφερειακή δύναμη με ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.

Ο Ερντογάν προχωρά στην συγκέντρωση αρμοδιοτήτων, υπερ-εξουσιών, που μεταμορφώνουν δομικά την Τουρκία και το τουρκικό κράτος αποκτά πλέον πολύ επιθετική μορφή προς υλοποίηση του Ιερού όρκου.

Ηδη, ανακοινώθηκε η δημιουργία/ διασύνδεση των α/α τουρκικών συστημάτων με σκοπό την κατασκευή ενός τουρκικού «Iron Dome» που θα περιλαμβάνει τα:

-Hisar G (διασύνδεση με α/α πυραύλους Göktuğ )
-Hisar-U(μεγάλης εμβέλειας)
-Tουρκικό Iron Dome
-Hisar base/Port
-Hisar G+ and O+ (upgrade)
-NOKTA (μεγαλύτερης εμβέλειας από το Hisar-O )

– Hisar-A 2020 (σε υπηρεσία)
– Hisar-O 2021 (σε υπηρεσία)

Ποιες θα είναι δομικές αλλαγές στο κράτος που εισηγήθηκε ο Ρ.Τ.Ερντογάν:

-Θα υπάρχουν 8 διευθύνσεις συνδεδεμένες στην Προεδρία του κράτους.

-Θα δημιουργηθούν, επίσης, τέσσερα ειδικά γραφεία/γραμματείες, η πλειοψηφία των οποίων θα ασχολείται με ζητήματα επενδύσεων και νέων τεχνολογιών.

-Γενικά, στις δομικές αλλαγές εντάσσεται και η συγκεντροποίηση της οικονομικής διαχείρισης στο πρόσωπο του Προέδρου.

-Τα έξι Υπουργεία που υπάρχουν και ασχολούνται με την οικονομία, θα γίνουν τρία.

-Συνεπώς, τα Υπουργεία μειώνονται από 21 σε 16.

-Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών ενώνεται με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

-Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, Ναυσιπλοΐας και Επικοινωνιών θα γίνει Υπουργείο Συγκοινωνιών και Υποδομών.

-Το Υπουργείο Γεωργίας ενώνεται με το Υπουργείο Δασών και Υδάτων.

-Το Κρατικό Ταμείο μεταφέρεται στο Υπουργείο Δημοσιονομικών.

-Θ αλλάξουν οι δομές του Υπουργείου Βιομηχανίας και ανάπτυξης, Εμπορίου.

-Δημιουργία γραμματειών / συμβουλίων υπό το Προεδρικό Γραφείο, τα οποία θα επεξεργάζονται διαφορετικές θεματικές, όπως για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, η οικονομία, η τεχνολογία, νομικά θέματα, η Παιδεία και η τοπική αυτοδιοίκηση.

-Ο αριθμός των αντιπροέδρων θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο.

-Υπό το Προεδρικό Γραφείο/προεδρία θα λειτουργούν πλέον:

Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, η Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Συμβούλιο Κρατικού Ελέγχου.

Cemal Acar@Acemal71

HİSAR-A(Low altitude) and HİSAR-O(Medium altitude) Air Defence Systems, members of the HISAR air Family.
– Hisar-A 2020 (in service)
– Hisar-O 2021 (in service)

Cemal Acar@Acemal71

Primary works related to HISAR Air Defence Missiles
-Hisar G (integration of Göktuğ air to air missile family to Hisar)
-Hisar-U(Long range)
-Turkish Iron Dome
-Hisar base/Port
-Hisar G+ and O+ (upgrade)
-NOKTA (it’s range will be longer than Hisar-O and multi-seeker) pic.twitter.com/Tgq7MQWO3a

Cemal Acar@Acemal71

A video from the test launch of the HISAR-O medium altitude air defence system. pic.twitter.com/dWejmMhlGs

Ανησυχία στην Αθήνα – Απαντά με πολλαπλά σενάρια μάχης και απανωτές ασκήσεις

Με διαταγή Α/ΓΕΕΘΑ, ενεργοποιήθηκε αερομεταφερόμενο τάγμα. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δόθηκε διαταγή για απόκρουση  αερογεφυρώματος και θαλάσσιας κρούσης από εχθρικές δυνάμεις.

Σημαντικό είναι πως πολλά από αυτά τα σενάρια δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο σε νησιά με μεγάλους σχηματισμούς αλλά και σε μικρότερα στα οποία υπάρχουν στρατιωτικές φρουρές και που πρέπει κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, αυτές οι δυνάμεις να ενισχυθούν με τμήματα που φτάνουν από μεγαλύτερα νησιά.

Αρκετά ήταν τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στις ασκήσεις αυτές που προσομοίαζαν τις εχθρικές δυνάμεις.

Σημαντικό λένε στρατιωτικές πηγές πως αυτά τα επεισόδια που δόθηκαν ήταν μια εργάσιμη ημέρα και παρ όλα αυτά μόλις οι ασκήσεις έγιναν γνωστές στα νησιά και τον Έβρο, την εμφάνισή τους έκαναν και αρκετοί εθνοφύλακες που άφησαν τις δουλειές τους και τα μαγαζιά τους για να ασκηθούν ακόμη μια φορά μαζί με στρατιωτικά τμήματα του Στρατού Ξηράς αναφέρει το hellasjournal.com

Άπλωσε «πλοκάμια η Μέδουσα»

Ηδη, τα F-16 Block 50 της 347 Μοίρας «Περσέας» και τα Κρητικά F-16 Block 52 plus της Μοίρας «Αλεπού» από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας απογειώθηκαν για να πάρουν μέρος σε επιθετικά και αμυντικά σενάρια στην «Μέδουσα 6».

Οι εικονικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται με σχηματισμούς μικτούς, αμυνόμενα ελληνικά F-16 εναντίον επιτιθέμενα Rafale της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Συναγερμός ξανά στην 32η Ταξιαρχία

Θέμα ημερών, όπως όλα δείχνουν, είναι η έκδοση της διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τη μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού που ρωτήθηκαν το μεσημέρι από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιβεβαίωσαν ότι «η έκδοση της απόφασης για την αλλαγή της στρατιωτικής δομής που περιλαμβάνει τη μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα γίνει άμεσα».

Νωρίτερα, στο Στρατόπεδο Γεωργούλα είχε σημάνει συναγερμός.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αξιωματικοί της 32ης Ταξιαρχίας από νωρίς το πρωί ενημερώθηκαν διά ζώσης ότι επίκειται ενδεχομένως και μέχρι τέλος της εβδομάδας – αρχές της επόμενης η έκδοση στρατιωτικής διαταγής από το ΓΕΣ για τη μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας. Άλλες πληροφορίες μάλιστα έλεγαν ότι ενόψει αυτής της εξέλιξης δεν αποκλείεται να ανασταλούν και μεταθέσεις που είχαν δρομολογηθεί.

Για το γεγονός ότι η μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας -παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις- έρχεται πιο κοντά και ότι όλα γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα, έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 12 Μαΐου, συνεχίζοντας την έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, αποκαλύπτοντας πρώτος τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, που προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις και ξεσηκωμό των φορέων, καθώς εκτός από το ότι θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία αλλά και για δεκάδες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, η απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας από τον Βόλο όπου κάποιοι διαμένουν 10 και 15 χρόνια σημαίνει πλήρη ανατροπή του οικογενειακού τους προγραμματισμού.

Στην Ταξιαρχία υπηρετούν σήμερα 450 στρατιωτικοί και 550 κληρωτοί στρατιώτες.

Να σημειωθεί πως για να τεθεί προς εφαρμογή η στρατιωτική διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού για μεταστάθμευση, αυστηρή προϋπόθεση είναι να υπάρξει υπουργική απόφαση, η οποία πρώτα θα πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και μετά να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

Η μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας εντάσσεται στο σχέδιο δημιουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΔΕΠ).

Με την υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονται υπό μια Διοίκηση, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και φυσικά για τις επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις που θα περιλαμβάνει η ΔΔΕΠ θα είναι: Η 32 ΤΑΞ ΠΝ (32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών), η 1 ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ (1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών), η 71 Α/Μ ΤΑΞ (71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία), η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταδρομών) και η 31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης).

«Η σκέψη είναι η 32η Ταξιαρχία να κατέβει κοντά στα μέσα που θα την κινήσουν. Δεν ισχύει πουθενά αυτό να πρέπει να κάνεις δώδεκα ώρες για να πας να πάρεις το τμήμα σου», υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί, που είναι υπέρμαχοι του σχεδιασμού του ΓΕΣ, και κατ’ επέκταση του ότι το ΥΕΘΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε Βίντεο από τις πρόσφατες ασκήσεις των ΕΔ