ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΒΕΠ: Το κλίμα υψηλής αβεβαιότητας στην ΕΕ αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την πτωτική πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκε από την SMEUnited, στις Βρυξέλλες, στις 14 Οκτωβρίου επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, υπογραμμίζοντας πως ξεκάθαρα δείχνει ότι η ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή αγορά έφτασε στο τέλος της, αλλά και με τον κίνδυνο της ύφεσης να εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα.

Όπως εξηγεί το ΕΒΕΠ, ακόμη και αν τα αποτελέσματα για το τελευταίο εξάμηνο είναι σημαντικά υψηλότερα από τις προσδοκίες, ο Business Confidence Index (BCI) επιβεβαίωσε την πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατά 2,8% το πρώτο εξάμηνο του 2022 στις 72,4 μονάδες. Παράλληλα, ανησυχητικά συνεχίζουν να επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πληθωριστικές πιέσεις, που είναι οι κύριοι λόγοι για τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον μεταποιητικό και εμπορικό τομέα έχουν πληγεί, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας θα πληγεί περαιτέρω από τα υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, σημειώνει το ΕΒΕΠ. Παρουσιάζοντας τα κύρια ευρήματα του τελευταίου «Βαρόμετρου» των ευρωπαϊκών ΜμΕ, που αξιολογήθηκαν από την «SMEunited Study Unit», έδειξαν ότι, τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς οι φόβοι για ξέσπασμα παραλλαγών Covid δεν επαληθεύτηκαν.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock