Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ Ηρακλείου: Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας

Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ Ηρακλείου: Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας

Σε ανοιχτή καταγγελία για τη μη τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, στους περιφερειακούς Δήμους του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και των ΝΠΔΔ προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού. Σε συνέχεια των καταγγελιών του Εργατικού Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ), οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν πλήθος παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας στους δήμους, σε ότι αφορά τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων. Ωστόσο σημειώνουν ότι μια σειρά από παρεμβάσεις τους, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους, σημειώνουν:

«Επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά ως κακή πρακτική, το γεγονός ότι αν δεν θρηνήσουμε θύματα και αν δεν παραληφθεί φύλλο ελέγχου, συνεχίζεται η αυθαιρεσία. Όμως η πίεση αποδίδει.

Κλείνει ένας χρόνος που ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, με συνεχείς δράσεις προσπαθεί να αναδείξει το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και να κινήσει εκστρατεία για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ, στηριζόμενη σε τρεις άξονες:

εκπαίδευση των εργαζόμενων.

ενημέρωση των δημοτικών Αρχών για το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο (link στο τέλος).

πρόκληση ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου πρόσφατα κοινοποίησε την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, όσο αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο Υπ. Εργασίας, στο Υπ. Εσωτερικών και στους επτά (7) Δήμους του Νομού.
Στο Έγγραφο αναφέρεται:

“Παρ΄ όλες τις επανειλημμένες προτροπές του Συλλόγου δεν τηρείται η νομοθεσία στους περιφερειακούς Δήμους του Ν. Ηρακλείου και των ΝΠΔΔ αυτών, όσο αφορά στα εξής:

1. Στην σύναψη σύμβασης και παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας.
2. Στην σύναψη σύμβασης και παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας.
3. Στην παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας και την καθημερινή χρήση τους από τους εργαζόμενους.
4. Στον προβλεπόμενο εμβολιασμό του προσωπικού, όπου απαιτείται.
5. Στην εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας στα απορριμματοφόρα.
6. Στην έκδοση οδηγιών ασφαλούς διεκπεραίωσης εργασίας και ενημέρωση των εργαζόμενων γι’ αυτές και τέλος στην τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους των υπηρεσιών καθαριότητας.”

Το Σ.ΕΠ.Ε Τοπική Υπηρεσία Ηρακλείου διεξήγαγε ελέγχους στους χώρους εργασίας, παρουσία εκπροσώπων του Συλλόγου.

Παράλληλα και η γνωστοποίηση στους αρμόδιους φορείς:
Έγγραφο ΥΠ.ΕΣ. προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς Δήμους και ΝΠΔΔ
συνέβαλε στο αποτέλεσμα:

Ο Δήμος Βιάννου, τηρεί πιστά την νομοθεσία, σύμφωνα με τον πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας υπέγραψε Σύμβαση στην οποία αναφέρονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων προκειμένου να συμπεριλάβει το εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΟΑΕΔ, με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, αύξησε τις πιστώσεις με τροποποίηση του προϋπολογισμού του και αναμένεται να προχωρήσει σε ανανέωση σύμβασης.

Είναι ζήτημα ενημέρωσης των εργαζόμενων. Ο Τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας υποχρεούνται από τη σύμβαση να διαθέσουν κάποιες ώρες ανά εργαζόμενο. Είναι ζήτημα συλλογικής, συστηματικής διεκδίκησης και ανυποχώρητης πίεσης για εφαρμογή νομοθεσίας. Και τέλος, είναι ζήτημα πόσο θα αξιοποιηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους εργαζόμενους.

Είναι στο χέρι των εργαζόμενων οι συμβάσεις να μην μείνουν “κενό γράμμα”.»

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Τηλεργασία και αναστολή εργασίας, ποιους αφορά και πώς θα γίνεται

Οδηγίες για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ των 36.500 θέσεων σε δήμους και Περιφέρειες δίνει η Γενική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη