Σύψας για καταγραφή κρουσμάτων: Αν υπήρχαν «μαγειρέματα» στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, θα είχα παραιτηθεί πρώτος

«Εάν υπήρχαν «μαγειρέματα» στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εγώ πρώτος θα είχα παραιτηθεί» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας, Νίκος Σύψας, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί «παράλληλης» καταγραφής κρουσμάτων.

«Εάν είχα υποψιαστεί εγώ προσωπικά σαν επιστήμονας, αλλά και όλα τα μέλη της επιτροπής, ότι γίνεται οποιοδήποτε είδος κακής χρήσης των δεδομένων του ΕΟΔΥ, οποιοδήποτε “μαγείρεμα” δηλαδή, θα είχα παραιτηθεί πρώτος και θα είχα καταγγείλει τα πάντα» είπε ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στα δεδομένα που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Έχω εμπιστοσύνη στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ. Έχουμε εμπιστοσύνη στο μητρώο COVID που έχει φτιάξει ο ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής ουδέποτε έχει υποπέσει στη δική μου προσωπική αντίληψη ότι κάποια στοιχεία ήταν παραποιημένα. Βεβαίως και θα θέλαμε κάποια στοιχεία γρηγορότερα και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερης ποιότητας στοιχεία. Άλλο να ζητάμε το καλύτερο για τη βελτίωση των δεδομένων και άλλο να διασπείρουμε την αμφιβολία» πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον ελληνικό λαό ότι δεν γίνεται καμία παραποίηση, κανένα μαγείρεμα, κανενός στοιχείου» κατέληξε ο κ. Σύψας.

Τι απάντησαν Αρκουμανέας – Χαρδαλιάς

Απάντηση στα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ έδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

«Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής: Το εθνικό μητρώο COVID που λειτουργεί από το Μάρτιο. Καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομείο, όλα καταχωρούν τα κρούσματα με έναν τρόπο. Και αυτά αναλύονται από τους επιστήμονες ώστε κάθε ημέρα στις 6:00 να έχουμε την ενημέρωση. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».

Χαρδαλιάς: Με πολιτική στόχευση τα δημοσιεύματα

«Άδικα» και «αβάσιμα» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τα δημοσιεύματα. Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες περί έντασης μεταξύ του ίδιου και του κ. Αρκουμανέα. «Υπάρχει το κοινό άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Συνεχίζουμε τον αγώνα αγνοώντας τα δημοσιεύματα που θέλουν να δημιουργήσουν δυσπιστία στους πολίτες, προφανώς με πολιτική στόχευση».

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν όσα υποστήριζαν τα δύο δημοσιεύματα.

 

πηγη


loading…

realhosting
loading...

Απάντηση