Ταμείο Ανάκαμψης: Έχει ξεπαγώσει η 5η δόση – Τα χρήματα «θα φτάσουν γρήγορα στην Ελλάδα»

Η λαμβάνει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τα χρήματα αυτά να δίνονται μισά σε δάνεια (χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους) και τα άλλα μισά σε επιδοτήσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), Σίγκφριντ Μουρεσάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας.
«Ήρθαμε ως φίλοι να συζητήσουμε την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας.
Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες τρεις χώρες, μαζί με την Κροατία και την Ιταλία, στην εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεπαγώσει η 5η δόση και τα χρήματα «θα φτάσουν γρήγορα στην Ελλάδα», όπως είπε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μουρεσάν εξήγησε το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά στον έλεγχο των οικονομικών της ΕΕ, αλλά και στον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να διαμορφωθούν τα μελλοντικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.
Όπως είπε, η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται με έναν διαφανή, σταθερό και προβλέψιμο τρόπο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι διοικήσεις των κρατών μελών, με επιπλέον γραφειοκρατία, και να αυξάνεται ο αντίκτυπος της χρηματοδότησης μέσω καλύτερου προγραμματισμού.
Δομικές μεταρρυθμίσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο σχεδιασμό, τόνισε ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη συνεισφέρει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του κράτους.
Από την πλευρά του ο Κροάτης Ευρωβουλευτής Karlo Ressler σημείωσε πως σκοπός της αποστολής είναι να διερευνήσει στην πράξη την εφαρμογή των χρηματοδοτήσεων.
«Μπαίνουμε στη φάση έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και είναι σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο καλά όσο και κακά», σημείωσε.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέσλερ είπε ότι, μεταξύ άλλων, δόθηκε βάρος τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε κρίσιμους τομείς.
Πέραν από την απορρόφηση των κονδυλίων, ο κ. Ρέσλερ μίλησε για τον αντίκτυπο αυτών, κάτι ακόμη πιο σημαντικό, όπως είπε, που στην περίπτωση αυτή (της χώρας) είναι μεγάλος, καθώς «λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από τις συναντήσεις».
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, μέλος και των δύο Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι: Karlo Ressler (ΕΛΚ, Κροατία, BUDG), Matjaž Nemec (ΕΛΚ, Σλοβενία, BUDG), Enikő Győri (Πατριώτες , Ουγγαρία, ECON) και Anouk van Brug (Renew, Ολλανδία, BUDG-ECON).