Επικαιρότητα

Τα Γρεβενά η πρώτη πράσινη πόλη της γεωθερμίας στην Ελλάδα

Τα Γρεβενά δικαίως έχουν ανακηρυχθεί ως η «πόλη των μανιταριών» αφού διαθέτουν 2500 από τα 7000 είδη καταγεγραμμένων άγριων μανιταριών που έχει η Ελλάδα.

Όμως, σήμερα διεκδικούν και μια επιπλέον πρωτιά, να είναι η «πράσινη» πόλη της γεωθερμίας, αφού σε μόλις πέντε χρόνια κατάφεραν όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης όπως το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κολυμβητήριο, το Δημαρχείο, η Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Κέντρο και ορισμένα από τα σχολεία της πόλης να διαθέτουν – σε κάποια θα ξεκινήσουν οι εργασίες – σύστημα θέρμανσης και ψύξης μέσω της αβαθούς γεωθερμίας – Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας(ΓΑΘ).

Σήμερα η εγκατεστημένη γεωθερμική ισχύς είναι 0,5 MW και όταν ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες σε τέσσερα κτιριακά συγκροτήματα, το χαρτοφυλάκιο του Δήμου Γρεβενών θα ανέλθει στα 2 MW. Πριν από 20 ημέρες ολοκληρώθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γρεβενών, με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.075.000 ευρώ, και γεωθερμικήςισχύος 350 kw. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Χρήστο Τριγώνη, είναι «το πρώτο κλειστό αθλητικό κέντρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με χρήση αβαθούς γεωθερμίας». Ο αντιδήμαρχος, πρόσθεσε, ότι θα προσφέρει στον προϋπολογισμό του δήμου «εξοικονόμηση πόρων έως 70%», αξιοποιώντας τα οφέλη που κρύβεται στο έδαφος και τόνισε ότι «για κάθε 4 kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος στο Κλειστό Γυμναστήριο τα 3 kw θα παρέχονται δωρεάν από την γη και μόλις 1 kw από την ηλεκτρική ενέργεια».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger