ΕνημέρωσηΟικονομία

Ρεύμα: Ποιες θα είναι οι τιμές ανά πάροχο και οι επιδοτήσεις του Νοεμβρίου

Μεγαλύτερες θα είναι οι χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος από 1η Νοεμβρίου, με το κράτος να παρεμβαίνει με την επιδότηση 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς του νέου μήνα. 

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των προμηθευτών έχει ανακοινώσει αυξήσεις από 10% έως και 40% στις τιμές χρέωσης στη λιανική αγορά, όσον αφορά στις καθαρές τιμές, πριν την κρατική επιδότηση στην κατανάλωση. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η τελική τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα διαμορφωθεί με βάση την επιδότηση που θα έχει, ανάλογα με την κατανάλωση που θα κάνει.

«Οδηγός» στην άνοδο είναι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στην τιμή του φυσικού αερίου το τελευταίο 15θήμερο έως και 40%, μετά την κίνηση δολιοφθοράς στον αγωγό αερίου της Βαλτικής, αλλά και λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας που προκαλούν το πολεμικό κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές των παρόχων

ΔΕΗ: Χρέωση 0,165 ευρώ/KWh για μηνιαία κατανάλωση έως 500 KWh και 0,22100 ευρώ/kWh για τις υπόλοιπες kWh στο πρόγραμμα MyHome 4All.

ΗΡΩΝ: Χρέωση 0,095 ευρώ/kWh χωρίς έκπτωση συνέπειας και με ανώτατη εγγυημένη τιμή 0,17 ευρώ/kWh στο πρόγραμμα Generous Guarantee Home.

Protergia: Χρέωση 0,12540 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Οικιακό Value +.

ELPEDISON: Χρέωση 0,12 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα EconomyPlus.

WATT & VOLT: Χρέωση 0,1254 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης το πρόγραμμα Value +.

ΖΕΝΙΘ: Χρέωση 0,1490 ευρώ/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power Home For All.

NRG: Χρέωση 0,0702 ευρώ/kWh με 40% έκπτωση και 0,1053 ευρώ/kWh με 10% έκπτωση, στο πρόγραμμα On time +.

Ελίν: Χρέωση 0,140 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Power on! Home Bonus +.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Χρέωση0,104 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Οικιακό ΜΑΧΙ Free +.

VOLTON: Χρέωση 0,1145 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control.

Οι επιδοτήσεις του Νοεμβρίου

Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το Νοέμβριο, με την αξία του προϋπολογισμού να ξεπερνά τα 32,2 εκατ. ευρώ, για νοικοκυριά και αγρότες.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και αφορά σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργειαδιαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock