Υγεία & Διατροφή

Ξανά στο μικροσκόπιο φάρμακα μετά από αναφορές για αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοτραυματισμούς

Περισσότερα στοιχεία για τη σχέση φαρμάκων για την παχυσαρκία και αυτοκτονικού ιδεασμού, ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξετάζει τον πιθανό κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού σε σχέση με τα νέα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει για την απώλεια βάρους και την παχυσαρκία.

Η επανεξέταση του θέματος επικεντρώνεται στις λεγόμενες θεραπείες GLP-1, μία κατηγορία που περιλαμβάνει το Wegovy της Novo Nordisk, καθώς και το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε τη διερεύνηση του θέματος τον Ιούλιο 2023 μετά από αναφορές για αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοτραυματισμούς από άτομα που έπαιρναν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Σε ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου η επιτροπή ασφάλειας του EMA ανέφερε ότι έχει εξετάσει όλα τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές και τη βιβλιογραφία που υπάρχει σχετικά με αναφερθείσες περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων και σκέψεων αυτοτραυματισμού, προσθέτοντας: «Παρότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με αιτιώδη συσχέτιση, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστούν».

Η επιτροπή συμφώνησε να καταρτιστούν και νέες λίστες με ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες και ανέφερε ότι θα συζητήσει ξανά το θέμα στη συνεδρίασή της τον Απρίλιο.

Αν και η χρήση τους για απώλεια βάρους είναι σχετικά πρόσφατη, τα φάρμακα GLP-1 έχουν περισσότερο από 15 χρόνια ιστορία ως θεραπείες για τον διαβήτη.

Η έρευνα του EMA περιλαμβάνει επίσης τη ντουλαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του φαρμάκου για τον διαβήτη της Eli Lilly, Trulicity, και το φάρμακο για τον διαβήτη Byetta της AstraZeneca, καθώς και τα Ozempic, Rybelsus, Wegovy, Victoza, Saxenda, Xultophy, Bydureon, Lyxumia, Suliqua και Trulicity.

πηγή: Iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock