888 Την παράταση των συμβάσεων τους ζητούν οι εργαζόμενοι στη Δομή Ελαιώνα | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Την παράταση των συμβάσεων τους ζητούν οι εργαζόμενοι στη Δομή Ελαιώνα

Την παράταση των συμβάσεων τους ζητούν οι εργαζόμενοι στη Δομή Ελαιώνα

Την ανανέωση των συμβάσεων τους ζητούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ οι οποίοι απασχολούνται στη δομή φιλοξενίας Ελαιώνα, μέσω επιστολής prow τους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους, η αρχικά προβλεπόμενη διάρκεια των συμβάσεών τους ήταν 8 μήνες. Ωστόσο, λόγω της επιτακτικής και αυξανόμενης ανάγκης για παροχή υπηρεσιών στις Δομές Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα μεσολάβησαν 5 διαδοχικές παρατάσεις των αρχικών συμβάσεων, βάσει κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Μάλιστα, τονίζουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 τάχθηκε ομοφώνως υπέρ της δίκαιης διεκδίκησης των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ: «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους και υπηρεσίες Α’ υποδοχής ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών για 1.639 θέσεις πλήρους απασχόλησης (Β’ κύκλος – πρόσκληση 9/2017)».

ΠΡΟΣ
1. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριο Νότη Μηταράκη
2. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριο Ιωάννη Βρούτση
3. Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου
4. Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Γιώργο Κουμουτσάκο

Είμαστε μια ομάδα εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων που προσληφθήκαμε στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, της Δημόσιας Πρόσκλησης 9/2017 προκειμένου, όπως προβλεπόταν από τους όρους της, να απασχοληθούμε στις εγκαταστάσεις της περιοχής του Ελαιώνα με αντικειμενικό σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του εκεί Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, του οποίου ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει την επίβλεψη.

Η απασχόλησή μας αφορά σε ειδικότητες (όπως διοικητικό προσωπικό, φυλακτικό προσωπικό, καθαριότητα, χειρωνακτικών εργασιών, καθηγήτριες φυσικής αγωγής κτλ.) άκρως απαραιτήτων για την εύρυθμη λειτουργία της Δομής καθώς πλέον πρόκειται για λειτούργημα και όχι απλή εργασία. Επίσης, στο πλαίσιο του καθηκοντολογίου, αλλά και πέραν αυτού κληθήκαμε να εκτελέσουμε τις συνεχόμενες ανακύπτουσες εργασίες της Δομής και των ωφελούμενων/κατοίκων αυτής καλύπτοντας τους τελευταίους 24 μήνες πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ανωτέρω
διαμόρφωσε/καλλιέργησε και την ικανότητα της προσαρμογής σε συνεχόμενες αυξανόμενες ανάγκες ζήτησης και κατ’ επέκταση προσφοράς εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση 9/2017 η αρχικά προβλεπόμενη διάρκεια των συμβάσεών μας ήταν οχτώ (8) μήνες. Ωστόσο, λόγω της επιτακτικής και αυξανόμενης ανάγκης για παροχή υπηρεσιών στις Δομές Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα μεσολάβησαν πέντε (5) διαδοχικές παρατάσεις των αρχικών μας συμβάσεων (βάσει κοινών υπουργικών αποφάσεων) με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο εργασίας εικοσιτεσσάρων (24) μηνών καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας.

Ειδικότερα ως προς το τελευταίο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 τάχθηκε ομοφώνως υπέρ της δίκαιης διεκδίκησης των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Προς επίρρωση του ανωτέρω να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία και προέβη σε πολιτική τοποθέτηση για τους συμβασιούχους στη «Δομή Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα» μέσω του Κοινωφελούς προγράμματος Β΄ κύκλος του ΟΑΕΔ 2017 εγκρίνοντας Ψήφισμα που αναφέρεται στη στήριξη και διεκδίκηση των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή εργασία καθόσον όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «άσκησαν τα καθήκοντα τους υπεύθυνα και με επιτυχία, απέκτησαν σημαντική εμπειρία και προσέφεραν απαραίτητη για τον Δήμο εργασία σε τομείς υπηρεσιών που έχουν σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα, ειδικά σε έναν μητροπολιτικό δήμο, όπως ο Δήμος της Αθήνας με αυξημένες τις ανάγκες των δημοτών του».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και επειδή,

1. η απομάκρυνσή μας από της εργασία λόγω της λήξης των συμβάσεών μας, οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς τα τελευταία δυο χρόνια έχει ως απόρροια την ολική κατάρρευση όλων των τομέων της καθημερινής ζωής στον Ελαιώνα, καθώς είναι ορατή πλέον η έλλειψη έμπειρων, ικανών και δοκιμασμένων, στις πιο αντίξοες συνθήκες, στελεχών.
2. τον τελευταίο καιρό το προσφυγικό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς σημειώνονται καθημερινά αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Το ανωτέρω δεν δύναται να δεχτεί καμία πειραματική παρέμβαση διότι θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Επιβάλλεται λοιπόν τούτη τη χρονική περίοδο των αυξανόμενων προσφυγικών αναγκών η ζήτηση να ταυτιστεί με την προσφορά. Επιβάλλεται – σε τούτη τη δύσκολη χρονική περίοδο – η εμπειρία και η εξειδίκευσή μας στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού να αξιοποιηθεί καταλλήλως προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

ΖΗΤΑΜΕ
1. Την άμεση ανανέωση/παράταση της συμβάσεών μας, ως απόρροια της εργασιακής διαδρομής που περιγράφηκε πιο πάνω, αλλά και του φυσικού μας δικαιώματος για εργασιακή σταθερότητα και μονιμότητα.
2. Την αναγνώριση και μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας/προϋπηρεσίας μας στο πλαίσιο θέσεων εργασίας που ενδεχομένως προκηρυχθούν με σκοπό την κάλυψη αναγκών ανά υπηρεσία και ανά δομή φιλοξενίας.

Με εκτίμηση,
Η ομάδα εργαζομένων κοινωφελούς προγράμματος στη Δομή Ελαιώνα

Δείτε επίσης

Βρούτσης: Επανέκδοση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ»

«Με την επανέκδοση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» φωτίζουμε ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *