ΕνημέρωσηΟικονομία

Τι απαντά ο ESM στο CNN Greece για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Στην αποσαφήνιση πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν έχει εμπλοκή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, παρά την ειδική σχέση που έχει με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό Υπερταμείο, προχώρησε εκπρόσωπος του ESM απαντώντας στο CNN Greece.

«Δεν είναι ο ρόλος του ESM να εγκρίνει ή να απορρίψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι μια εμπορική απόφαση (commercial decision). Η προτεραιότητα του ESM είναι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους να γίνεται με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο, σε πλήρη συμφωνία με τις τυπικές διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες και με την ανεξάρτητη συμμετοχή (independent involvement) του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας», ανέφερε σχετικά.

Το ερώτημα τέθηκε στον ESM, καθώς στη δανειακή σύμβαση του Αυγούστου 2015 (ν. 4336/2015) μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπεται ότι, κατά τη διανομή κερδών από το Υπερταμείο ποσοστό 50% θα καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και θα διατίθεται για την αποπληρωμή των δόσεων που οφείλονται βάσει της δανειακής σύμβασης στον ESM, ενώ από το υπόλοιπο 50%, το 25% θα καταβάλλεται στο Δημόσιο για επενδύσεις και το 25% θα το χρησιμοποιεί το Υπερταμείο για επενδύσεις (ή το διακρατεί για να καλυφθούν πιθανές μελλοντικές ζημιές).

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock