Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τι είδε ο Αμερικανός πρέσβης στο εργαστήριο της Πάτρας;

Τι είδε ο Αμερικανός πρέσβης στο εργαστήριο της Πάτρας;

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς είναι αναπληρωτής καθηγητής της Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Είναι ένα από τα μέλη του ΔΕΠ που υπηρετεί στο ο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας και είναι επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής Βιολογίας και Νευροβιολογίας του Εργαστηρίου. Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως διαβάζω στο διαδίκτυο, «ασχολείται κυρίως με τους ανθρώπινους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (AChRs) και με νόσους στις οποίες αυτοί οι υποδοχείς εμπλέκονται».

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt κατέβηκε στην Πάτρα και επισκέφθηκε στον χώρο εργασίας της τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Κωνσταντίνου Πουλά. Τι γύρευε, όμως, ένα πρέσβης σε ένα ερευνητικό εργαστήριο;

Την απορία μας είχε την καλωσύνη να την «λύσει» ο ίδιος ο καθηγητής: «Η επίσκεψη του Πρέσβη στο εργαστήριό μας ήταν ιδιαίτερα τιμητική γιατί γνωρίζαμε ότι ήθελε να ενημερωθεί για την «εφαρμοσμένη» έρευνα που πραγματοποιούμε και ειδικότερα για την ενασχόλησή μας με το πεδίο των Electroceuticals, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών από το εξωτερικό που είναι πλέον μέλη του Hub μας και σύντομα θα έχουν και φυσική έδρα στην Πάτρα (Leonhardt Ventures, Wetling, CalX Star, Hlektron). Πρόκειται για αξιοποίηση μικρορρευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για τη θεραπευτική. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η δημιουργία της SportsElectroceuticals, που παρεμβαίνει με θεαματικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών».

Σε ένα σχετικό δελτίο τύπου διαβάζω: «Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στην ερευνητική ομάδα να ενημερώσει τον Πρέσβη για τις έρευνές της σχετικά με τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου για την πρόσληψη νικοτίνης. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην ιδιοκατασκευασμένη συσκευή άτμισης που επιτρέπει στους ερευνητές να μελετούν τα επίπεδα τοξικότητας του καπνού και του ατμού. Ο κος Πουλάς εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορίας των προϊόντων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έκανε αναφορά στα συμπεράσματα των ερευνών που συγκρίνουν το κάπνισμα με τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου».

Ας πάμε όμως από την αρχή τα πράγματα. Ο καθηγητής Πουλάς μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του διευθύνει το BioHealth Innovation Hub (psp.org.gr/en/content/biohealth-innovation-hub) που είναι ένα από τα hubs (κόμβοι καινοτομίας) που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (psp.org.gr/en/hubs).

Η πλήρης λειτουργία του κόμβου, όπως εξηγεί ο ίδιος, «δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς είμαστε σε αναμονή της μικρής χρηματοδότησης…». Ωστόσο κερδίζουμε χρόνο, επισημαίνει, για να «προσελκύσουμε εταιρείες που αναγνωρίζουν κάποιο πλεονέκτημα στο να είναι μέλη αυτού του «συνεταιρισμού» που φέρνει κοντά ερευνητές και εταιρείες ώστε να συνεργαστούν, να επιλύσουν προβλήματα αλλά και να παράξουν προϊόντα».

Ο ίδιος ο καθηγητής μας ενημερώνει για τα εξής: «Στην πλήρη ανάπτυξη το hub μας θα έχει Υπεύθυνο Ανάπτυξης που θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τους στόχους μας. Για τη θέση αυτή προορίζουμε έμπειρο ερευνητή με εμπλοκή στην ανάπτυξη καινοτομίας και σχετικών νεοφυών εταιρειών».

Αλλά, για να περάσουμε στα πρακτικά – τις εφαρμογές που μπορούν να δώσουν στην αγορά διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες; «Ανακοινώσαμε την επίτευξη της παρασκευής κρασιού μειωμένης (και αργότερα) μηδενικής συγκέντρωσης σε αλκοόλη που αποδεικνύεται ότι έχει βελτιωμένα βασικά γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά (πχ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα), σε συνεργασία με τοπικό οινοποιείο αλλά και το εργαστήριο του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία, μοναδικής σπουδαιότητας.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύσσουμε στην περιοχή των προϊόντων μειωμένου κινδύνου για την πρόσληψη νικοτίνης (ηλεκτρονικό τσιγάρο, θερμαινόμενο τσιγάρο κλπ) και συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις για έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων. Δε χρειάζεται να πω ότι είναι μια περιοχή με τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον, είμαστε μια πολυγραφότατη (σε δημοσιεύσεις) ομάδα (σε παγκόσμιο επίπεδο) και η βοήθειά μας στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που δηιουργείται είναι πολύ σημαντική για τις εταιρείες του χώρου».

Αυτά και άλλα …είδε ο Αμερικανός Πρέσβης σε ένα εργαστήριο με μέλλον και προοπτική που προετοιμάζεται να υποδεχθεί την λειτουργία των funds στο πλαίσιο του Equifund.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ παρενόχλησαν στο Αργυρόκαστρο την εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο κοιμητήριο των Ελλήνω Ηρώων…!!!

«Εντάσεις» εκδηλώθηκαν στη Βόρειο ήπειρο, καθώς αναμένονταν να αρχίσουν οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ελληνικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη