888 Τι ζητούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για τη λίρα | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τι ζητούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για τη λίρα

Τι ζητούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για τη λίρα

Τα τουρκικά επιχειρηματικά λόμπι ανακοίνωσαν σήμερα ότι χρειάζεται μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα και ότι οι αμερικανοτουρκικές διενέξεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η κορυφαία τουρκική ένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών TUSIAD και η ένωση επιμελητηρίων και χρηματιστηρίων εμπορευμάτων της Τουρκίας TOBB υπογραμμίζουν ότι ένας περιεκτικός οδικός χάρτης θα πρέπει να προετοιμαστεί για να μειωθεί κατά διαρκή τρόπο ο πληθωρισμός.

Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στην Τουρκία και η ένταση με τις ΗΠΑ με φόντο την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Υπενθυμίζεται ότι η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε εξαιτίας της σύλληψης από την Άγκυρα ενός αμερικανού πάστορα, του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για «κατασκοπεία» και «τρομοκρατία». Την Παρασκευή η διπλωματική κρίση εντάθηκε όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως συμφώνησε στον διπλασιασμό των δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχονται από την Τουρκία, με αποτέλεσμα την πτώση της τουρκικής λίρας.

Έτσι χθες η μέρα εξελίχθηκε σε «Μαύρη Δευτέρα» ενώ οι αναταράξεις από την Τουρκία δεν αφήνουν ανεπηρέαστες την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και βεβαίως την Ελλάδα. Στο στόχαστρο βρίσκονται τράπεζες και επιχειρήσεις με έκθεση στη γειτονική χώρα, αλλά και κάθε είδους ενεργητικό, που θεωρείται ότι ενέχει ρίσκο.

Η τουρκική λίρα, μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, καταγράφει απώλειες 45% από τις αρχές του έτους, παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, που όπως προειδοποιούν ειδικοί πρέπει να αψηφήσει τον Ερντογάν.

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα αλλάζουν οι συντελεστές στο 13% και τι θα συμβεί με τις υπηρεσίες

Υπογράφηκε από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η αναλυτική εγκύκλιος με τα είδη …