ΕνημέρωσηΠολιτική

Γεραπετρίτης: Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Την ενίσχυση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη (10/10) στο Άμπου Ντάμπι, στην οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εξακολουθήσουν να ενισχύουν την στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού, στην εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι για πρώτη φορά στο Άμπου Ντάμπι με την επίσημη ιδιότητά μου, προκειμένου να εργαστώ με στόχο την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια ουσιαστική και σε βάθος εταιρική σχέση με τα Εμιράτα», έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης στο βιβλίο επισκεπτών του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.

Η Αθήνα επιθυμεί να συνδέσει τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τα Εμιράτα και με την Ινδία, οι σχέσεις των οποίων αναβαθμίστηκαν μόλις πρόσφατα σε στρατηγική. Στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών, η Ελλάδα αποτελεί μέρος του σχεδίου του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Οι Γεραπετρίτης και bin Zayed Al Nahyan συζήτησαν, επίσης, για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στο πεδίο του πολιτισμού, και ιδίως, για τη δυνατότητα προβολής ελληνικών εκθεμάτων στο Μουσείο του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι, το οποίο έχει άλλωστε εκφράσει σχετική επιθυμία.

Από τις 30 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2023, τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν την Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP28, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά, με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στο εθνικό της περίπτερο, προκειμένου να προβάλει τις προτεραιότητές της, όπως την πρόταση για την «αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά» και την 9η «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2024.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock