ΕνημέρωσηΟικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι

«Ανάσα» αναμένεται να πάρουν από το επίδομα θέρμανσης οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες, σε μια συνθήκη που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται σημαντικά και με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει επιδότηση στην αντλία.

Ειδικότερα, στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν – με βάση τις σημερινές συνθήκες- περί το 1,5 ευρώ το λίτρο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς των καυσίμων.

Το επίδομα θέρμανσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια για τις οικογένειες που μπορούν να δουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου έως και 2.000 ανά παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό επίδομα δεν θα είναι «διπλό» για όσους προχωρήσουν σε αλλαγή καυσίμου, όπως έγινε πέρυσι.

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Κριτήρια και εισοδηματικά όρια

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα:

  • 16.000 ευρώ για τον άγαμο και
  • 24.000 ευρώ για τον έγγαμο,

Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί, για τις οικογένειες με παιδιά

  • 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ ανά παιδί, για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες

Ακίνητη περιουσία

  • Άγαμοι: Έως 200.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – μονογονεϊκές: Έως 300.000 ευρώ, αυξημένο κατά 50.000 ευρώ φέτος

Παράλληλα, για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock