ΕνημέρωσηΠολιτική

«Ιερός πόλεμος» για τα ομόφυλα ζευγάρια: Οι επιστολές και η πρόταση για ακοινωνησία βουλευτών

Με το στρατηγικά επαναλαμβανόμενο μάντρα «είναι απολύτως σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, δεν κάνουμε κανένα σχόλιο» η Κυβέρνηση οδεύει (στις 12:00) στο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, επιχειρώντας να ξεπεράσει με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις γίνεται, τους «κεραυνούς» ιεραρχών και τα «κενά αέρος» που μπορεί να προκληθούν από τις «ιερές» επιστολές σε βουλευτές οι οποίοι ακόμη «μπαλατζάρουν».

Το σίγουρο είναι πως ο καιρός προβλέπεται… ιδιαίτερα «άστατος» για τις επόμενες τρεις εβδομάδες στο πολιτικό τοπίο, μέχρι δηλαδή το νομοσχέδιο να καταφέρει να «προσγειωθεί στη Βουλή» και οι ζώνες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Μαξίμου θα πρέπει να παραμείνουν δεμένες…

Πάντως η πεποίθηση στην Ηρώδου Αττικού παραμένει πως δεν θα χρειαστεί κάποιος Υπουργός (βλ. Μάκης Βορίδης), να κάνει χρήση της θύρας εξόδου κινδύνου για να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στη μυστική συνάντηση της 8ης Ιανουαρίου

Εντός της Ιεραρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες και ενώπιον 82 Μητροπολιτών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό στις 8 Ιανουαρίου, καθώς είχε δεχθεί βέλη για αυτή τη συνάντηση η οποία είχε μείνει μυστική.

«Πρόθεσή μου είναι να φέρω ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα αφορά στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο θα αποκλείει την τεκνοθεσία από παρένθετη μητέρα και θα αποβλέπει μόνο στην υιοθεσία παιδιών», φέρεται να είχε δηλώσει προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός.

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «το ζήτημα αυτό δεν είναι θέμα ενός προσώπου, ακόμη και του Αρχιεπισκόπου, αλλά όλης της Ιεραρχίας».

Το παρασκήνιο της Ιεράς Συνόδου: Πρόταση για ακοινωνησία βουλευτών

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του CNN Greece προ ημερών.

«Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται», υπογραμμίζεται στο κείμενο ενώ εξαπολύονται πυρά κατά των εμπνευστών του νομοσχεδίου.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το κάθετο «όχι», ξεκαθαρίζοντας πως ακούει τις απόψεις αυτές, αλλά η ίδια εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

Παρά τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος περί πιθανότητας δημοψηφίσματός, κανένας δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό το οποίο συνέβη, όπως είχαμε γράψει, ήταν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μία αυστηρή ανακοίνωση με την οποία είπε ένα κάθετο, ομόφωνο και ηχηρό «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Για το Μαξίμου αυτή η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη. Εξάλλου, πηγές έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες στο CNN Greece, ότι πέρα από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου η οποία αποκαλύφθηκε, τα ιδιαίτερα γραφεία τους ήταν σε συνεχή επικοινωνία εδώ και εβδομάδες για το ζήτημα.

Αυτό το οποίο προκαλεί ανησυχία στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι τόσο το κείμενο το οποίο θα αναγνωστεί στις 4 Φεβρουαρίου στους ναούς όλης της χώρας, αλλά η επιστολή προς Βουλευτές στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία είναι αντίθετη στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως τα υπονοούμενα των συνεπειών για όσους επιλέξουν να την αγνοήσουν. Τι θα πρέπει δηλαδή να φοβούνται πως θα ακολουθήσει, εάν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ιεράρχης εντός της συνόδου πρότεινε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να επιβληθεί το επίτημο της ακοινωνησίας σε όσους Βουλευτές την αγνοήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να κοινωνούν κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, ενώ αυτό το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στην απαγόρευση της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία και στις άλλες ιερές ακολουθίες, γενικώς στον εκκλησιασμό.

Ανησυχία για συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών

Και οι πονοκέφαλοι για τους «γαλάζιους» Βουλευτές και την Κυβέρνηση δεν σταματούν εκεί, καθώς η Ιερά Σύνοδος δίνει το ελεύθερο στους Μητροπολίτες να διοργανώσουν από συγκεντρώσεις μέχρι συλλογές υπογραφών, να προχωρήσουν σε καμπάνιες ενημέρωσης κατά του νομοσχεδίου σύμφωνα με την ποιμαντική τους κρίση.

Κεκλεισμένων των θυρών πάντως, στην Ιεραρχία ακούστηκαν και πιο επιθετικές φωνές οι οποίες επέμειναν πως «η ομοφυλοφιλία αποτελεί ψυχικά διαταραχή και πως είναι μία ασθένεια η οποία μπορεί να θεραπευτεί από την Εκκλησία». Εισήγηση για μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση που προτάθηκε από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας απορρίφθηκε σε πρώτη φάση.

Η … μεγάλη ώρα για τον Μάκη Βορίδη

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν και θα ακολουθήσει η εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ο οποίος θα παρουσιάσει στους Υπουργούς τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Τον λόγο στη συνέχεια θα πάρουν οι Υπουργοί. Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι ότι ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, θα εκφράσει τις ενστάσεις του και πιθανώς θα τους ενημερώσει πως σκέφτεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αποχής, ώστε να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην Κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό η στάση του κ. Βορίδη να συνεκτιμηθεί από τον Πρωθυπουργό και έτσι να μην ζητηθεί η παραίτησή του.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock