Κόσμος

Πέρασμα της Ράφα: Πηγή ζωής για τη Γάζα – Ο ρόλος Αιγύπτου και Ισραήλ

Στο νότιο άκρο της Γάζας εκεί που είναι τα σύνορα με την Αίγυπτο βρίσκεται το πέρασμα της Ράφα, το οποίο τα τελευταία 24ωρα γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για να ανοίξει για τους ξένους υπηκόους και τους κατοίκους που έχουν διπλή υπηκοότητα και για να μπορέσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Αυτό θα σημάνει μια διαφυγή από τον πόλεμο για έναν περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων. Αλλά οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας θα παραμείνουν παγιδευμένοι μέσα στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα. Άγνωστο παραμένει αν θα επιτραπεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με δεκάδες φορτηγά να περιμένουν στο πέρασμα το πράσινο φως.

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ.

Υπάρχουν άλλα δύο το Ερέζ στη βόρεια Γάζα και το Κερέμ Σαλόμ που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς. Αμφότερα ελέγχονται από το Ισραήλ.

Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν ένα κανονικό, πλήρως ανοιχτό συνοριακό πέρασμα.

Έχει κλείσει για ημέρες, εβδομάδες και μήνες κάθε φορά ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όταν ανοίγει είναι συχνά διακοπτόμενο και μπορεί ξαφνικά να κλείσει ξανά.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν ξέρουν ποτέ πότε θα ανοίξει ή για πόσο, οπότε είναι αδύνατο για αυτούς να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα οι Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το συνοριακό πέρασμα πρέπει να ενημερώσουν τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές δύο έως τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και μπορεί να απορριφθούν είτε από τις παλαιστινιακές είτε από τις αιγυπτιακές αρχές με ελάχιστη προειδοποίηση ή εξήγηση.

Όταν το πέρασμα είναι ανοιχτό, είναι γεμάτο με ανθρώπους, μερικές φορές χιλιάδες, που δεν ήξεραν αν θα τα κατάφερναν.

Όποιος βρίσκεται έξω από τη Γάζα όταν κλείσει η Ράφα, δεν έχει καμία πιθανότητα να ξαναμπεί.

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα με τους Παλαιστίνιους να την κατηγορούν ότι είναι συνένοχη στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Αν το έκανε οι κάτοικοι της Γάζας θα γινόταν πρόβλημα της Αιγύπτου και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.

Ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο να εισέλθουν ισλαμιστές μαχητές στη χώρα, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία της που διέρχεται μια σοβαρή κρίση.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι αν φύγουν και μεταβούν στο Σινά τότε δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε μία δεύτερη Νάκμπα.

Το Ισραήλ με τη σειρά του θέλει να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να φύγουν από τη Γάζα και θέλει να επιθεωρήσει όλα τα φορτηγά που ταξιδεύουν στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μεταφέρουν όπλα.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock