888 Το Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην Κίνα | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην Κίνα

Το Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην Κίνα

Συνέχεια στις συναντήσεις του επί κινεζικού εδάφους έδωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνομίλησε σήμερα στο Πεκίνο με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Wang Qishan, τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΚ, Yang Jiechi, καθώς και τον πρόεδρο και στελέχη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Αποτυπώνοντας το κλίμα των επαφών κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Κίνα, διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι «μετά τις ιδιαίτερα παραγωγικές συναντήσεις του με ηγετικά στελέχη του κινεζικής κυβέρνησης και του ΚΚΚ κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Πεκίνο, ο Ν. Κοτζιάς έγινε σήμερα δεκτός από τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Wang Qishan. Η συνάντηση αυτή είναι ενδεικτική της θερμής υποδοχής της οποίας έτυχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού δεν είναι σύνηθες να δέχεται ο αντιπρόεδρος της χώρας υπουργούς ξένων κυβερνήσεων».

Κατά τη συνάντησή τους, ο Κινέζος αντιπρόεδρος χαιρέτισε την εν γένει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για το επίπεδο σχέσεων μεταξύ δύο λαών με τόσο μακρά ιστορία και προβεβλημένους πολιτισμούς. Παράλληλα, εκτίμησε ότι κατά το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και νέες επισκέψεις εκατέρωθεν οι οποίες θα προωθήσουν έτι περαιτέρω την ελληνο-κινεζική συνεργασία.

Από πλευράς του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στις ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών των δύο χωρών, αναλύοντας τους τρόπους που αυτές επιδρούν στις σημερινές κοινωνίες μας. Ταυτόχρονα, τόνισε πως οι ομοιότητες αυτές διασφαλίζουν μια καλή επικοινωνία που εδράζεται σε κοινές αντιλήψεις περί του χρόνου, της γεωγραφίας και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφορετικών λαών και δυνάμεων.

Αμέσως μετά, ο κ. Κοτζιάς μετέβη στην εμβληματική Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια η Πανκινεζική Εθνοσυνέλευση και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚΚ, Yang Jiechi.

Η συζήτηση, όπως μεταφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, στον ρόλο που αναλογεί σε εκάστη χώρα για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας το πώς οι πρωτοβουλίες αυτές επιδρούν σταθεροποιητικά στις εξελίξεις της ν/α Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μάλιστα, επισήμανε πως η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη χώρα στη βαλκανική χερσόνησο, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη να προωθήσει την σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου της περιοχής, προς όφελος των λαών της περιοχής αλλά και της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- ότι η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε εποικοδομητικά για επίτευξη λύσης στο ακανθώδες ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, που επί δεκαετίες περιόριζε τη δυνατότητά της να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στην ΝΑ Ευρώπη. «Η παρούσα μάλιστα συγκυρία εμφανίζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς συμπίπτει με την έξοδο από τα μνημόνια και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας ανάπτυξης», παρατήρησε και υπογράμμισε πως η ανάπτυξη αυτή πρέπει να συμπαρασύρει και τις λοιπές χώρες, διασφαλίζοντας τη συλλογική ευημερία και την πρόοδο όλων των γειτονικών λαών.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως μέσω της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος (OBOR)», η Κίνα έχει έναν σημαντικό και παραγωγικό ρόλο να παίξει, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Κεντρική Ευρώπη. Επίσης, έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ασφαλώς η φυσική γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και μέσω της ενεργής εμπλοκής της στο εγχείρημα OBOR, θα εργαστεί για την περαιτέρω προσέγγιση της Κίνας με την Ε.Ε.».

Πάγια η θέση της Κίνας στο Κυπριακό

Το Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην Κίνα

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του να συγκαλέσει τα βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. μαζί με τις χώρες Βίζεγκραντ (V4B4) για μια γόνιμη σχετική με το θέμα αυτό συζήτηση.

Τέλος, ανέλυσε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκτιμώντας τη θέση αρχής που έχει η κινεζική κυβέρνηση υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της νήσου.

Ακόμα κάνουν γνωστό πως από την πλευρά του, ο ανώτατος κομματικός αξιωματούχος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κίνα στην Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, η οποία παρουσιάζει πολύ υποσχόμενες προοπτικές, όσο και ως συνδέσμου μεταξύ Ευρώπης-Κίνας, αλλά και Ασίας ευρύτερα.

Αναφέρθηκε επίσης -όπως σημειώνεται- σε πιθανές συνεργασίες της Κίνας με την Ε.Ε. στο προσεχές μέλλον και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη συνδρομή της Ελλάδας στην εκκένωση Κινέζων υπηκόων το 2011 από τη Λιβύη, καθώς και την ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις που προωθεί η χώρα μας στα Βαλκάνια. Αναφορικά με το Κυπριακό επανέλαβε την πάγια θέση Κίνας για επίλυση βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι παρά τις δυσκολίες, θα υπάρξει πρόοδος.

Επίσκεψη στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά του στο Πεκίνο, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο και στελέχη, επιφανείς ακαδημαϊκούς της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Xie Fuzhan, εξέτασαν τρόπους για την εδραίωση συστηματικότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας στον ερευνητικό τομέα και υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΥΠΕΞ και της Ακαδημίας με αντικείμενο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ δεξαμενών σκέψης των δύο χωρών.

Τέλος, απηύθυνε ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Κίνα: Παρελθόν και Μέλλον. Διαφορές και Κοινά», ενώ αμέσως μετά παρακάθησε σε στρογγυλή τράπεζα όπου αντάλλαξε απόψεις με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Κίνας για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, το μέλλον της Ευρώπης και οι τάσεις της παγκοσμιοποίησης.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο της, Ying Yong, με τον πρόεδρο της Cosco, Xu Lirong, και με την ηγεσία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Σαγκάης.

Το Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην ΚίναΤο Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην ΚίναΤο Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην ΚίναΤο Μακεδονικό στα θέματα της ατζέντας Κοτζιά στην Κίνα* Οι φωτογραφίες είναι από τον λογαριασμό στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Λίστα Πέτσα: 10.000€ και σε τηλεοπτικό σταθμό που είναι πρόεδρος η συνεργάτιδα του Πέτσα!

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Δεν έχουν …