Υγεία & Διατροφή

Τον Μάρτιο το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Ακολουθεί για του πνεύμονα

Στις αρχές Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Τις ανακοινώσεις έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας από το βήμα του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, με θέμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ έπεται το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις, τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία.

«Μιλάμε όχι απλώς για τη λήψη του δείγματος αλλά και για τη διενέργεια της βιοψίας. Ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι για να μην σκέφτονται οι γυναίκες τι ακολουθεί μετά το πρώτο βήμα του screening, αποφεύγοντας και την αρχική εξέταση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η βιοψία συνεπάγεται ένα πολύ υψηλό κόστος και οι γυναίκες όταν έχουμε οικονομικές δυσκολίες αποφεύγουμε και το πρώτο βήμα, επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να αντέξουμε τα επόμενα», τόνισε η ίδια.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει του στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό κοριτσιών, αλλά και αγοριών.

Για τον λόγο αυτό έχει επεκταθεί ήδη η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV για το τρέχον έτος, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα επέκτασης της χορήγησης του το 2025.

Παράλληλα υπάρχει σχεδιασμός και για εκβολιαστικές εκστρατείες με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων και των νέων γυναικών για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV.

Πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κας. Αγαπηδάκη, η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο αφορά σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το πρόγραμμα -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες- θα περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με την τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστική μέθοδο της «ακτινογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας», που εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο σε όσους καπνίζουν 2 πακέτα επί 10 χρόνια, ή 1 πακέτο επί 20 χρόνια καθημερινά.

«Συνδυαστικά με μια σειρά αλλαγών που σχεδιάζουμε στον τομέα αυτό, και σχετίζονται με τα Ιατρεία Καπνίσματος, με στρατηγικές μείωσης της βλάβης που δρομολογούνται για να έχουμε κι εμείς σε λίγα χρόνια μία smoke free generation αλλά και στρατηγικές που αφορούν ομάδες εξαιρετικά υψηλού κινδύνου ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν», δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 4 νοσοκομεία, όπως είπε η ίδια. «Το πρόγραμμα σχεδιάζεται προσεκτικά, έτσι ώστε και μετά την εξέταση, σε περίπτωση ευρήματος να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά», σημείωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι, ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 300.000 δωρεάν μαστογραφίες και πάνω από 20.000 γυναίκες –«μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Υπουργός- έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα.

«Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, σε εθνικό επίπεδο δεν είναι μία δράση one-off  στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι προγράμματα που έχουμε θεσμοθετήσει με νόμο και τώρα “τρέχουμε” τον πρώτο κύκλο. Θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες κάθε φορά», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Τον Μάρτιο το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Ακολουθεί για του πνεύμονα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock