ΕνημέρωσηΠολιτική

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας»

Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο απαντώντας στην ουσία στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση και για οποιαδήποτε κατ’ ιδίαν ενημέρωση. «Ουδέποτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία», τόνισε.

Στα υπόλοιπα θέματα τόνισε:

«Θέλω να είμαστε σίγουροι ότι συμφωνούμε στο τι έχουμε κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια υλοποιώντας τη δέσμευση να θέσουμε τα θέματα της πολιτικής προστασίας ως πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι προηγουμένως ήταν μια γενική γραμματεία σε ένα παλιό κτήριο.

«Είναι εύκολη η κριτική εξ αποστάσεως. Οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός θέλει να βρεθεί στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο όταν αντιμετωπίζεται μία φωτιά είναι ευπρόσδεκτος. Να σχηματίσετε άποψη για το πόσο δύσκολο είναι. Ως κάποιος ο οποίος έχει περάσει πολλές ώρες στο συντονιστικό κέντρο, ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό το έργο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν γνωρίζατε κ. Φάμελλε ότι η δασική μας υπηρεσία ήταν ακέφαλη και τώρα έχουμε τους δασικούς στο πεδίο, στο συντονισμό κατά την καταπολέμηση της πυρκαγιάς;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον είπε ότι οι Βρετανοί που βρέθηκαν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112 καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει. «Αυτό το οποίο θεωρούμε ως αυτονόητο και ευτυχώς κεκτημένο και κάνουμε την εκκένωση, δεν είναι απλή υπόθεση. Όταν ασκείται καλοπροαίρετη κριτική εξ αποστάσεως ελάτε να δείτε πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά ανά πάσα στιγμή σε μια τέτοια επιχείρηση», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για εμπρησμούς και πως αυξήθηκε ο αριθμός των εναέριων μέσων που μπορούμε να νοικιάσουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα έχει καταφέρει να νοικιάσει 10 ελικόπτερα Έρικσον ενώ σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνολικά 40. Το RESCEU είναι πρόοδος σημαντική της ΕΕ, συνέχισε, και σημείωσε ότι μας διαθέτουν αεροσκάφη που δεν είναι συμβεβλημένες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

«Ακούμε συνέχεια που είναι τα καινούργια καναντέρ. Σήμερα υπάρχει γραμμή παραγωγής καναντέρ. Οι πρώτοι που θα παραλάβουμε καινούργια 515 , εκτιμώ το 2026, θα είναι η χώρα μας. Σήμερα αν κάποιος πάει να αγοράσει, δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Επιλέξαμε για τα ελικόπτερα έρικσον, να αγοράσουμε 10 καινούργια. Κι αν καταφέρουμε να κάνουμε συμφωνία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και να τα μετακινούμε, μπορεί να είναι λύσεις», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός για τα ζητήματα που αφορούν τους καθαρισμούς είπε ότι η συζήτηση είναι σωστή. «Όντως τα δάση μας είναι σε μεγάλο βαθμό παραμελημένα. Η δασοκάλυψη σήμερα στη χώρα είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’60 γιατί δασώθηκαν οι εγκαταλελειμμένοι αγροί. Όσο τα δάση εγκαταλείπονται και δεν είναι παραγωγικά, τόσο περισσότερες δυσκολίες θα έχουμε στη διαχείριση του δάσους. Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση. Μπορούμε να πρωτεραιοποιήσουμε τα δάση.

Εμείς για πρώτη φορά τρέξαμε προγράμματα αξίας 150 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό δασών. Δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ αυτά στην Ελλάδα. Έγιναν καθαρισμοί και πέρσι και φέτος με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη Δαδιά είχε γίνει καθαρισμός σε μέρος του δάσους. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε αυτά που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Δεν είμαι εδώ να κουνήσω το δάχτυλο σε κανένα, αλλά η ευθύνη επιμερίζεται σήμερα. Εικοσιπέντε εκατ. δώσαμε για καθαρισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάποια στιγμή θα κάνουμε το ταμείο και αν υπάρχει πόρος που δεν απορροφήθηκε, να γνωρίζουν οι δήμαρχοι ότι αυτή η πληροφορία θα είναι δημόσια», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κρατική αρωγή σημειώνοντας πως οι αποζημιώσεις τρέχουν πιο γρήγορα: «Είναι πολύ τραυματικό να χάνει κανείς το σπίτι του σε μια πυρκαγιά. Πρώτα η ζωή, και των ζώων, περιουσία μετά, κρίσιμες υποδομές και φυσικό περιβάλλον. Για αυτούς που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται το κράτος θα είναι δίπλα τους και πιο γρήγορα από το παρελθόν», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής θα μας υποχρεώνουν να κάνουμε κάθε χρόνο περισσότερα. «Το ζήτημα είναι να μην έχουμε τόσο μεγάλες φωτιές που η κατάσβεσή τους να γίνεται δύσκολη. Αυτό το πρόβλημα έχουμε στη Ρόδο. Το παιχνίδι παίζεται στην έγκαιρη παρέμβαση. Εμείς αλλάξαμε τον κανονισμό για τη λειτουργία των πτητικών μέσων», υπογράμμισε σημειώνοντας πως είναι καλοδεχούμενη η κάθε κριτική αλλά να συνοδεύεται από προτάσεις.

«Στο Μάτι δεν πέταξε ποτέ κανένα εναέριο. Σήμερα δεν υπάρχει πυρκαγιά στη χώρα που δεν πετάνε εναέρια, αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε. Δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση που θα πάνε τα εναέρια. Δεν είναι δική μας δουλειά. Αυτό θα γίνει με κριτήρια. Για τα ζητήματα της κλιματικής μετάβασης και κλιματικής ουδετερότητας πρέπει να είμαστε συνεκτικοί σε αυτά που λέμε. Πρέπει να στηρίξουμε τις ΑΠΕ, να σπάσουμε στο μύθο ότι τις φωτιές δήθεν τις βάζουμε για να μπουν ανεμογεννήτριες. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ. Χρειαζόμαστε ανεμογεννήτριες όπως και φωτοβολταϊκά. Πρέπει να είμαστε μαζί όλοι σε αυτό το ζήτημα. Αύριο θα πάμε στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες. Για όλα αυτά μπορούμε να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις αλλά να είναι ξεκάθαρο τι έχουμε κάνει και ταυτόχρονα να ερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με υπεραπλουστεύσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η πρότασή του είναι 4 βουλευτές επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο και σημείωσε πως η ψήφος τους δεν θα προσμετράται για την εκλογή πρωθυπουργού. «Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όταν τους δίνετε ένα δικαίωμα συμμετοχής που είναι τόσο κουτσουρεμένο που είναι αντισυνταγματικό», ανέφερε.

Σχετικά με αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης και ενόψει της επίσκεψής του την Τετάρτη στη Λευκωσία, δήλωσε πως η χώρα μας παραμένει αταλάντευτή στην αναζήτηση της δικαίωσης και του τερματισμού της τουρκικής κατοχής στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Οποιαδήποτε συζήτηση που θέτει ως βάση αφετηρίας τη λύση των δύο κρατών απορρίπτεται από την Ελλάδα και τον κυπριακό ελληνισμό. Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνδέουν την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Επανερχόμενος στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι 48 χρόνια μετά κάνουμε πράξη αυτό που αποτελούσε διακαή τους πόθο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν και για κυβέρνηση και για βουλευτές επικρατείας. «Και επειδή κάνατε αναφορά στον κ. Στυλιανίδη, είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τον κ. Στυλιανίδη να εκπροσωπεί τον κυπριακό ελληνισμό στα έδρανα της ελληνικής Βουλής», πρόσθεσε.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock